Balatoni bormustra – 4 kihagyhatatlan borászat, ha a Balatonnál jársz

A balatoni borrégió minőségi nedűkkel kényezteti el a környék látogatóit, akiket kóstolásra csábítanak az alábbi, festői környezetben fellelhető pincészetek.

 

Dobosi Pincészet

A Balaton-felvidéki Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás. A család jelenleg 26,5 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben és 1,5 hektárt Balatonfüreden. 2001 óta a Biokontroll Hungária ellenőrzése mellett készülnek boraik. Pincészetük a bioborok mellett vendéglátással, szálláshely szolgáltatással, Nivegy-völgyi bortúrával 100%-os szőlőlevek és szőlőmag termékek termelésével és értékesítésével is foglalkozik. A nyári hónapokban  a hét minden napján várják vendégeinket és az érdeklődőket. Vállalkozásuk célkitűzése, hogy megismertessék vevőikkel termékeiket, elkötelezettségüket a biotermékek és a minőség iránt, mint egy több generáción átívelő értékrendet. Boraikat egyaránt értékesítik kis- és nagykerek részére illetve egyre több vinotéka , borbár és étterem rendel tőlük közvetlenül is.

Katona Borház

Családi hagyományokat élesztett fel az 1996-ban alakult Katona Borház, amely jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balatonboglári borvidéken. Fehér-, rosé- és vörösboraikat reduktív körülmények között, leginkább acéltartályokban tárolják, de emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is.A borászat munkájában szerves szerepet tölt be a család fiatalabb generációja, mely új ízt visznek a borászatba és bebizonyítják, hogy a  technológia jól összefér a hagyományokkal.Boraik a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.Látogasson el a dél-balatoni családi pincészethez, és kóstolj bele a Balaton ízeibe!

Borbély Családi Pincészet

A Borbély család életében évtizedek óta jelentős szerepet tölt be a badacsonyi látkép, a szőlő, és a borkészítés iránti szeretet és tisztelet. 23 hektáron elterülő badacsonyi birtokukon modern és tradicionális technológiák alkalmazásával készítenek friss és egyedülállóan ásványos ízharmóniájú borokat. A Borbély Családi Pincészet minőségi termékeikben nagyon fontosnak tartják az eltérő tulajdonságú bortermő területek egyediségének hangsúlyozását. Mottójuk: “Tüzes borok, vulkáni ízek”, ez inspirálta őket különleges borválogatásuk összeállításában. A Borbély család, látva a borturizmus fejlődését és felismerve fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakították hangulatos Borházukat és Vendégházukat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházakban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek. Tamást, a család ifjabbik borászát a 2012- 2017-es években az „Év Bortermelője” választás 5 jelöltje közé választották.

blank

Petrányi Pince és Borterasz

Budapesttől alig 1 órányi távolságra található Csopak, mely mesés panorámája mellett remek helyi borokkal is büszkélkedik. A Petrányi Pince és Borterasz több, mint borászat: a 2015 óta vendéglátóhelyként funkcionáló borterasza az erdő alatti csendes szőlőhegyen található, a nyüzsgő strandok forgatagától távol. Meghitt hangulat, minőségi borok, házias ízek (friss, szezonális étlap) és tökéletes kiszolgálás várja a vendégeket, akik előre egyeztetett időpont alapján még a borospincét is meglátogathatják. Így lehet felejthetetlen élmény egy balatoni borkóstoló!

blank