Darabjaira hullott az amerikai álom – A Golden ház – könyvajánló

Sokan egy új, reményvesztett éra beköszöntét látták Amerikában Trump megválasztásakor. Salman Rushdie könyve, A Golden ház Obama 2008-as győzelmével kezdődik és Trump diadalittas nyereségével zárul. Mindeközben darabjaira hullik a hírhedt és fényűző Golden ház, na meg az amerikai álom is kap egy-két pofont, amitől végül megadja magát és a padlóra kerül.

A Golden ház az első kezeim közé kerülő Rushdie-könyv, amin a remek borítója miatt akadt meg a tekintetem (Greskovits Endre munkája). Bár általában nem szoktam sok szót vesztegetni a könyv megjelenésére, ezúttal muszáj ezzel kezdenem és megdicsérnem nemcsak a borítóját, de méretét, alakját is. Pont a kezünkbe passzol, bármilyen táskában elfér „metróolvasáshoz” kompatibilis.

Helikon

Különösen szerencsés, hogy ez így van, ugyanis Rushdie stílusa olvastatja magát. A történet címszereplő családjának feje Nero, aki három fiával, a mentálisan zavart Petyával, a művészlelkű Apuval és a nemi identitásával küzdő D-vel érkezik New Yorkba, hogy megalapítsák a dinasztiájukat.

A múltjuk kérdéses, mindössze annyit lehet róluk tudni, hogy Indiából származnak és Nero felesége tragikus körülmények között hunyt el. De a múlt annyira nem is fontos, hiszen Amerikában vagyunk, az álmok földjén, ahol mindenki tiszta lappal indul.

Nero Golden is friss, szinte ropogós identitással érkezik az Újvilágba, ahol mégis az antik Római Birodalom eszményét akarja újjáéleszteni. (Ezért is nevezte el magát Neronak.) Igen ám, csakhogy ha a régi idők megkopott fényét a mai korban szeretnénk kifényesíteni, nehézségekbe ütközhetünk.

Remek példa erre a három Golden fiú. Apjuk bátor és számító viselkedéséből, mindazokból a zsarnoki és vezetői tulajdonságaiból, melyek jelentős emberré tették, a fiúkban semmi nem fedezhető fel. A legjobban talán D, vagyis Dyonisos lóg ki a sorból, aki bár férfinak született és a nőket szereti, nőnek érzi magát.

blank

A Golden család történetét egy szomszéd (későbbiekben a Golden-kúria lakosa) szemszögéből ismerhetjük meg. Ő René, aki a család összes tagjával nagyon szoros viszonyt ápol, így szinte mindent tud róluk.  Talán ő az egyetlen, aki előtt a rejtélyes múltú család összes titka feltárul. René, mivel a filmkészítés világában dolgozik, filmszerűen tárja az olvasó elé a Golden família amúgy is filmbe illő történetét.

Ugyan A Golden ház az amerikai álom bukásáról szól,  ennél  azért sokkal összetettebb üzenete van. Az amerikai álom és a self made man-mítoszának  összetörése mellett Rushdie arra is rámutat, mennyire nehéz biztos identitásra szert tenni ebben a feje tetejére állt világban.

A könyv másik tanulsága, hogy a múltunk megtagadásával a jelenünket sem érhetjük meg és a jövőnket is elveszítjük.

Bár kifejezetten iszonyodom a könyvek egymáshoz hasonlítástól, A Golden ház olvasása többször is eszembe jutott A nagy Gatsby. Igen, ez a könyv egy picit olyan, mintha A nagy Gatsbyt és Az ügynök halálát összefércelték volna.

De azért még egy harmadik, igencsak fontos komponense is van ennek a könyvnek. Ez pedig Rushdie írói nagysága, ami végső soron mégis egy páratlan olvasási élménnyé varázsolja a kárhozott Golden-család történetét.