Júniusban Budapesten folytatódik a Red Bull Air Race Világbajnokság

A nyár legizgalmasabb sporteseményére számíthatunk június 23-24-én, amikor budapesti állomására érkezik az izgalmas pillanatokban bővelkedő Red Bull Air Race Világbajnokság. Az eseményt minden évben ezrek követik a partról; idén légy részese te is ennek a felejthetetlen élménynek!

A világszerte ismert Red Bull Air Race egy olyan verseny, amelyben a tapasztalat és az egyéni képességek éppen olyan fontosak, mint a precizitás és a gyorsaság. A bolygó leggyorsabb sportjaként ismert megmérettetést először több, mint 10 éve rendezték meg, és azóta sem veszített népszerűségéből, sőt, talán ismertebb és kedveltebb, mint valaha. 2018-ban 8 állomásának egyike Budapest lesz, ami nélkül – a magyar fővároshoz való kötődése miatt – szinte elképzelhetetlen lenne a sorozat.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapest valódi gyöngyszem a versenynaptárban, hiszen a Master Class kategóriában induló pilóták a verseny során a Lánchíd alatt is átrepülnek, nem kevés izgalmat okozva a nézőknek. A Duna fölött manőverező gépek látványa egyébként is lélegzetelállító; minél közelebbről szemléled, annál jobb.

A repülés úttörői

Sokaknak köszönhetjük, hogy ma létezik egy olyan fantasztikus légi verseny, mint amilyen a Red Bull Air Race. Az aeronautika tanulmányozóitól az első repülőgép megtervezőiig pilóták és mérnökök is kivették a részüket abból, hogy a repülés ott tarthasson, ahol napjainkban. A repülés izgalmas története Leonardo da Vincivel és találmányával, a csapkodó szárnyú repülőgéppel kezdődött, majd jöttek a Wright testvérek, akik megépítették az első, ember vezette gépet. Amelia Earhartnak szintén egy fontos mérföldkövet köszönhetünk: ő volt az első nő, aki 1928-ban átrepült az Atlanti-óceán felett.

Végül, de nem utolsó sorban Besenyei Péter műrepülő világbajnokunk nevét is büszkén említjük meg: a Red Bull felkérésére a verseny koncepciójának megtervezésében, és a szabályok kialakításában is részt vett, de szintén az ő véleményére támaszkodtak az alkalmas pilóták kiválasztásában. Éppen ez az oka annak, hogy Budapest mondhatni spirituális otthona a megmérettetésnek, hiszen nem csupán egy a sok remek helyszín közül, hanem egy olyan város, aminek meghatározó szerep jutott a verseny megszületésében.

Az elmúlt évek történései

2016

A két évvel ezelőtti budapesti versenyen kedvezőtlen időjárási körülmények nehezítették a Master Class versenyzőinek dolgát, és a szervezők végül úgy döntöttek, hogy a 4. kvalifikációs fordulót nem tartják meg. A feltörekvő tehetségek összecsapása, azaz a Challenger Cup ugyanebből az okból teljesen elmaradt. Végül a Master Class kategóriában Matthias Dolderer győzedelmeskedett; ő egyébként az első német pilóta a verseny történetében, akit világbajnokká avattak. A második és a harmadik helyet Hannes Arch és Matt Hall szerezték meg.

2017

Kilenc évvel utolsó győztes futama után (és 13 évvel budapesti dobogós helyezését követően) az amerikai Kirby Chambliss óriási meglepetést okozva az első helyen végzett a budapesti mezőnyben. Érdekesség: ebben az évben történt az is, hogy az akkor már visszavonult Besenyei Péter „városnéző” útra vitte gépén a japán Joshide Muroja és a cseh Petr Kopfstein pilótákat a Duna felett.

Események: 2018

A műrepülő bajnokok versengésén túl további izgalmas programokon vehetsz részt, ha kilátogatsz. Ne hagyd ki a freestyle focit, a Gravity Akadémia és a „SUP River Down” bemutatóját és a wakeboard show-t sem!

A Red Bull Air Race június 23-án, 10.50-kor veszi kezdetét a Challenger Cup szabadedzésével, amit kvalifikációs futamok követnek majd. A versenyre, és az ünnepi eredményhirdetésekre csak másnap kerül sor. A pontállás szerint az első három helyet elfoglaló pilótát mindössze 5-5 pont választja el egymástól, így garantáltan izgalmas, fordulatokban gazdag versenynek lesz szemtanúja, aki kilátogat. Vajon Michael Goulian meg tudja-e tartani az első helyet, vagy Matt Hall vagy Yoshihide Muroya (az elmúlt év világbajnoka) veszi át a vezetést? Kövesd az eseményeket a helyszínről, találkozzunk ott!