Első alkalommal hirdették ki a Benkó-díj nyerteseit

Különleges helyszínen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektori dísztermében hirdette ki a világhírű Kossuth-díjas művész emlékére létrejött Benkó Sándor Művészeti Alapítvány a Benkó-díj nyerteseit. 

A díjat az Alapítvány Díjkuratóriuma klasszikus zene kategóriában Lugosi Dániel Ali klarinétművésznek, a Virtuózok tehetségkutató 2014-es győztesének, jazz/dixieland kategóriában Balogh Tamás billentyűsnek, zeneszerzőnek, számos jazz verseny korábbi díjazottjának ítélte. Az üvegklarinét díj Szász Károly iparművész munkája.

 Az Alapítvány évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő fiatal tehetségeit. A Benkó-díjat, amely az erkölcsi elismerés mellett komoly pénzjutalommal is jár, három kategóriában – jazz/dixieland, komolyzene és könnyűzene – ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló Díjkuratórium, melynek tagjai: Benkő László billentyűs-zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla jazz zongorista-zeneszerző.  Az idei évben könnyűzene kategóriában nem hirdetett nyertest a Kuratórium.

 A művész családja által létrehozott Alapítvány célja, hogy Benkó Sándor emlékét megőrizze és ápolja. Az Alapítvány Kuratóriumának a család képviselőin kívül három neves szakember, közéleti személyiség a tagja. Dr. Batta András, Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora – egyben a Díjkuratórium elnöke – a mérnök-művész-egyetemi oktató munkásságának zenei oldalát, Dr. Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora a műszaki területet képviseli. Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a művészhez fűződő szoros személyes kapcsolatra való tekintettel vállalta a kurátori tisztséget.

blank

A Benkó Dixieland Band zenéje mindig édesapámra emlékeztet, akinek kedvenc zenekara volt. Onnan tudtam, hazaérkezett, hogy ilyenkor az irodájából ez a nagyon karakteres zene szűrődött ki. A későbbiekben személyes jó viszony alakult ki Sándor és közöttem, ezért nagyon örülök, hogy hozzájárulhatok szellemiségének, emlékének megőrzéséhez

– fogalmazott Habsburg György az eseményen.

A Benkó-díjra 18-30 év közötti, kiemelkedően tehetséges, de még széles körben nem ismert zenészek pályázhatnak. A 2018-as év pályázati időszaka március 1-jétől június 30-áig tart. Részletek és a pályázati kiírás itt olvasható.