Februárban is rengeteg programmal vár az Esernyős

A negyedik évét indító III. kerületi kulturális tér, az Esernyős kínálata közönségcsalogató eseményekkel bővül februártól.

A családoknak szóló zenei matiné és a tánctörténetet szórakoztató, multimédiás formában bemutató produkció mellett fellép majd Hrutka Róbert és Grecsó Krisztián is közös pódiumestjükkel. A kortárs galériában meghökkentő embercsapdák látogathatók, és folytatódnak a népszerű akusztikus koncertek, valamint a dj-zenével kísért borkóstolások is az óbudai Fő téren található intézmény hangulatos tereiben.

Február 4-én a BonBon Matiné művésztársulása Lukácsházi Győző vezetésével mutatja be a gyerekeknek, hogy a klasszikus zeneszerzők (Vivaldi, Rossini stb.) a darabjaikba mennyi játékot és humort csempésztek. Az Air Corde Trió Állati zenék című műsorában a leghíresebb szerzők műveit adja elő, melyeket kutyák, hattyúk, elefántok, dongók és még ki tudja miféle állatok inspiráltak. A dallamokat digitális illusztrációk egészítik ki, amelyek segítenek a gyerekeknek eligazodni a zenei állatkertben. A művészegyüttes további előadásai márciusban és áprilisban lesznek.

Csoda születik február 9-én, azaz a Nemzeti Táncszínház Táncoló Filmkockák sorozatának első részében mulatságos és érdekfeszítő epizódok segítségével lehet visszautazni az elektromosság és a modern táncművészet úttörőinek korába. Bemutatkozik pár hihetetlen táncstílus, mint az „APACS TÁNC” vagy a „LINDY HOP”, fekete-fehér felvételek illusztrálják a zseniális Charlie Chaplin táncos tehetségét, de felvonulnak az amerikai filmipar musical gépezetének korszakalkotó művészei is fotóritkaságok, felejthetetlen filmrészletek és meglepő történetek kíséretében. – Volt, aki a vetítéseim után elkezdett táncot tanulni, mások azt jelezték, hogy egy szóba kerülő táncfilmet azonnal megnéztek, mihelyst hazaértek – nyilatkozta a sikeres sorozatról a szerző és előadó, Lakatos János nívódíjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára.

Nem maradnak ki a zenei sorozatok sem az Esernyős kínálatából. Az akusztikus koncertek kedvelői számára az Esernyős Live lesz a nyári Warm-up Udvar szabadtéri sorozatának „télikertje”. A Hangfoglaló Program szakmai támogatásával fiatal, bizonyítottan ütős zenészek lépnek fel, februárban a Platon Karataev és az Azur akusztik, valamint a Papaver cousins és az I am soyuz csap fergeteges bulit.

blank

Február 14-én Libikóka című zenés esttel lép fel az ismert író, Grecsó Krisztián, és a népszerű zenész, Hrutka Róbert a Szindbád Szerdák sorozatában. A közös produkcióban anyáink, apáink történetei kerülnek elő úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása lesz ez az este, új írások és a szerzők közös dalaival.

blank

Kékfrankos Körképpel folytatódik a Wine Time, ahol Káli Ildikó sommelier hazai borokkal ismerteti meg az érdeklődőket, miközben az International Love Affair lemezlovasai a borokhoz illeszkedő dj-dallamokkal pezsdítik fel az érzékeket.

blank

Februárban még látogatható Szigeti G Csongor szobrász-képzőművész kiállítása is a progresszív kortárs tárlatoknak helyet biztosító Esernyős Galériában. A Fogd be a csapdád projektjében a „humánus” egérfogók elvén működő térháló embercsapdaként ejti rabul a térérzékelést. A kompozíciók hol absztrakt formaként, hol emberi szívet vagy a művész önarcképét mintázva jelennek meg, de szándékukban megegyeznek az Esernyős valamennyi programjával: igazán lebilincselő élményt kínálni a közönségnek.

blank