Edd magad egészségesre a hidegebb hónapokban

„Most nem lehetek beteg!” – ha az utóbbi időben legalább egyszer a te szádat is elhagyta ez a mondat, tankolj fel az általunk összegyűjtött 5+1 superfoodból.

Sajnos ZH-kkal zsúfolt, beadandóktól terhes nappalok és éjszakák, izzasztó vizsgákra való készülések várnak rád a téli időszakban. Ha nem szeretnél lebetegedni ebben a túlhajtott időszakban, ajánlunk neked néhány élelmiszert, amiből érdemes bespájzolnod. A dietetikusoknak már a könyökükön jön ki, de lehet, hogy te még soha nem hallottad a varázsszót: superfood.

Various superfoods on wooden background

Ezek olyan úgynevezett „szuperkaják”, amelyek kiemelkedő élettani hatással bírnak a szervezetünkre, például magas vitamin-, antioxidáns- vagy ásványianyag-tartalmuk miatt. Vagyis ebben a hideg, stresszes időszakban épp azt biztosítják a szervezetednek, amire szükséged van. Természetesen akadnak, akik szkeptikusan állnak a superfoodokhoz: egyszerű hóbortként, esetleg marketingfogásként tekintenek rájuk, amellyel valaki az egészségtudatosan élőket és a fitness junkie-kat szédíti.

Mi itt és most nem vállalkoznánk arra, hogy eldöntsük, melyik tábornak van igaza, inkább arra biztatunk mindenkit, próbálja ki őket, elvégre ártani nem árthatnak.

Következzen 5+1 olyan superfood, ami segíthet kicsattanó egészséggel kibekkelni a következő néhány hónapot.

1. Áfonya – nemcsak az íze miatt szeretjük

Magas magnézium és antioxidáns tartalmával javítja a látást és a memóriát, jót tesz a szívnek, segít számtalan betegség megelőzésében, és végül, de nem utolsó sorban: finom. Így talán számodra is ez lehet a tökéletes nasi a begubózós, beadandóírós délutánokra.

2. Gránátalma –  legyőzi a vírusokat

Amellett, hogy az íze miatt egy igen közkedvelt gyümölcs, kiemelkedő hatóanyagai alapján méltán bélyegezhetjük superfoodnak is: a benne található rostok, nyomelemek, folsav, kálium, C- és K-vitamin tartalma teszi értékes eledellé. Jót tesz a szívnek, hatásos a különböző gyulladások ellen, és amiért külön hálás leszel: megvéd a vírusokkal szemben, így nem kell attól félned, hogy a láz miatt nem tudsz majd felkészülni a következő szóbeli vizsgádra.

3. Rukkola – sokkal jobb, mint a spenót

Ez a zöldség lesz az új kedvenced, ha néha meggyűlik a bajod a tananyag bemagolásával, ugyanis magas folsav tartalmával hozzájárul a memória megfelelő működéséhez. Ha nem vagy oda a salátákért, de nincs időd főzni, irány a legközelebbi pizzázó: szinte már mindenhol találhatunk rukkolával felturbózott szeleteket. Így legalább a pizzára is rá tudod fogni, hogy egészséges.

4. Cékla –  ne csak savanyúságként gondolj rá!

Ha eddig esetleg nem szeretted, mindenképpen ajánlatos megbarátkoznod vele! Az ünnepek után hálás leszel a méregtelenítő hatásáért, főleg, ha te is hajlamos vagy túlzásba esni, amikor a finomságok habzsolásáról van szó. Arról nem is beszélve, hogy megnöveli a szervezet nitrogénoxidszintjét, fokozva a véráramlást, ráadásul serkenti az agyműködést!

5. Tengeri hal – egy kis citrommal igazi vitaminbomba!

A vizsgákra gyúrva egyre kevesebb időd marad arra, hogy kimenj a szabadba, és elcsípj egy kis potya napsütést, pedig ugyanannyira szükséged van rá, mint nyáron. A különböző tengeri halfélékkel viszont pótolhatod a szervezetedből hiányzó D-vitamint.

Plusz egy tipp: nem érdemes a gyorsfagyasztott, panírozott, tengeri halrudacskákkal próbálkozni, jótékony hatásuk nem bizonyított.

+1 chiamag

Lehet tél vagy nyár, fagy vagy hőség, eső, szél, esetleg mindkettő egyszerre, a chiamag bármikor a rendelkezésedre áll, ha egy kis plusz antioxidánsra vagy omega-3 zsírsavra lenne szüksége a szervezetednek. Szórd reggel a müzlidre, készíts egyszerűen pudingot belőle vagy kanalazd egy smoothie-ra. Hosszú időn át képes biztosítani a szükséges energiát, növeli a koncentrációképességet is, vagyis a ZH-időszakban előfordulhat, hogy hatékonyabb, mint napi öt kávé.

Szerző: Szabó Anna