Kapjon szárnyad alá a hűs szellő – AER Játékajánló

Az AER: Memories of Old egy misztikus utazás emberek és istenek közegében, ahol egy különleges szakrális mitológia határozza meg az égi emberek mindennapjait. Alakváltó zarándokként indulunk útnak, és kutakodásaink során komoly tanításokat kapunk a félelem, az üresség, a hit és a transzcendencia kérdésköreiben.

A kirakós minden elemét összeillesztve utunk végére olyan tanulsággal leszünk gazdagabbak, mely még garantáltan hetekig ott motoszkál a fejünkben.

Templomok az égbolton

A játék során egy olyan világba kerülünk, ahol egy óriási kataklizma következtében a Föld széttöredezett és égen lebegő szigetcsoportok alakultak ki. A sztori folyamában egy fiatal lány, Auk bőrébe bújhatunk, aki egy zarándokútra érkezett, idős mentora nyomdokain. Szinte az indulásnál a kezünk ügyébe akad Karah lámpása, melynek mágikus ereje egész kalandunk során hűségesen szolgál minket.

A zarándoklatnak három stációja van, melyek alatt három ősi szentélyt kell felkeresnünk. Különleges adottságunk birtokában ez nem tűnik kifejezetten nehéz feladatnak, hiszen bármikor képesek vagyunk madáralakot ölteni és játszi könnyedséggel siklani a levegőben. A mesés történetben előrehaladva egyre több levitáló földrészt ismerünk meg, szimbólumot dekódolunk, így hamar kiderül, hogy valami nagyobb volumenű esemény részesei vagyunk, ahol az ismert világ, annak maradék reményével és jóságával együtt veszélybe kerül.

Spirituális megmerítkezés

Az összkép olyan, mintha csak Mijazaki Hajao köpönyegéből bújt volna elő. Lenyűgöző élmény elrugaszkodni a peremről és nekiindulni a kiszemelt égtájnak, felfedezni az apró részleteket. Többletinformációt számos helyről beszerezhetünk. A különféle tekercseken megismerhetjük a múlt eseményeit, behatóbb képet kapunk a helyiek hiedelemvilágáról, melynek alapja a hinduizmus, az indiánok hite és a totemállatok. A másik lehetséges mód arra, hogy többet megtudjunk, ha lámpánkat előkapva megvilágítjuk a mindenfelé elszórt emlékfragmentumokat, így ismerve meg a különféle múltbéli helyzeteket és azok szereplőit. Az a fajta szabadság, mellyel a fejlesztők felruháznak minket egyszerre megoldás és átok.

Átgondolt koncepció alapján kapjuk meg a feladatokat, és viszonylag könnyű rájönni a következő lépésre, hiszen sokszor meglehetősen didaktikus módon még dizájnelemekkel is segítik a játékost. A játékban nincsen erőszak, a dolgunk csupán annyiból áll, hogy megszerezzük a templomokba jutáshoz szükséges kulcsokat, megkaparintásához pedig ügyességi feladatokban kell próbára tennünk magunkat. A szentélyek lenyűgöző falai labirintusszerűen épülnek fel, itt egyik pontból a másikba közlekedve logikai fejtörőket oldunk meg, egy-egy ajtó vagy kapu kinyitása érdekében, hogy végül az adott hely utolsó nagy csarnokában valami egészen nagyszerűre leljünk.

Oltári orom tetején

A vizuális megvalósítás tekintetében abszolút kimagasló a produktum, viszont technikai megoldásait tekintve már nem, hiszen egy low-polygon megvalósítási formával van dolgunk. A játék színvilága, kellemes pasztellszerű árnyalataival remek hangulatot kölcsönöz a körülöttünk lévő világnak, csakúgy, mint a fények olykor bámulatos játéka a falakon, barlangok belsejében vagy éppen az egymástól teljesen eltérő látvánnyal rendelkező templomok szívében. A felcsendülő háttérzene és apró zörejek jól átgondoltak, meditatív jellegű élményt nyújtanak, miközben gondtalanul vitorlázunk a fellegek között vagy éppen valamelyik apró territóriumon kószálunk.

Maya fátyla borul ránk

Mindent összevetve egy korrekt játékot kapunk, egy mély, sajátos hitrendszerrel rendelkező, számos filozófiai iskolára és klasszikus mesei toposzrendszerre építkező sztorival. A kikapcsolódás olyan formája élhető így át, amely egyszerre relaxáló, eközben mégis olyan egészen magasröptű témákkal foglalkozó, mint a világból kivesző hit vagy az örök jóság. Ha vevő vagy az erősen történetalapú élményekre, ahol bár nem kerülsz óriási kihívások elé, némi szellemi útravalóval azért töltekezhetsz, akkor az Aer: Memories of Old olyan területekre kalauzol, amelyeket egyébként csak a könyvek olvasásakor vagy tanulmányok során tapasztalnál.

Értékelés: 10/7

Szerző: Sipos Bence