A félelmetes jövőképtől a krimiig – 5 könyv, amit nem akarsz majd letenni

Ahogy egyre sötétebbé és hidegebbé válik az idő, úgy válik egyre csábítóbbá az otthoni bekuckózós olvasás. Ehhez ajánlunk most 5 könyvet, melyek között viktoriánus korban játszódó regény és lélektani történet is akad. 

 

Sarah Perry: Az essexi kígyó

1893, London. Cora Seaborne és fia, Francis megérkeznek Essexbe, ahol az a szóbeszéd járja, hogy újra feltűnt a lápvidéken garázdálkodó néhai mitikus, gyilkos szörny, az Essexi Kígyó. Corát, aki lelkes természetbúvár, lázba hozza a hír: talán egy addig ismeretlen állatfaj példányát tanulmányozhatja. A lény nyomait követve megismerkedik Aldwinter papjával, akivel ellentmondásos érzelmeket táplálnak egymás iránt, míg végül a legváratlanabb módon alakítják át a másik életét.

21. Század Kiadó

Lukasz Orbitowski: Egy másik lélek

Egy város. Lepusztult, omladozó, mocskos lakóházak. Fáradt emberek utaznak a sárfoltos, mindig pontatlan, zsúfolt buszokon. Elkeseredés, üresség. És egyikük fejében váratlanul motoszkálni kezd egy különös gondolat, egy legyőzhetetlen vágy. Nincs indítéka, nincs oka, olyan, mint az éhség. Mintha egy másik lélek költözött volna a testébe, ami parancsot adna a gyilkos tettre. Nem tud elmenekülni előle. Ölnie kell.

Typotex Kiadó

Lionel Shriver: A Mandible család 2029–2047

A közeljövő Amerikájában játszódó, sugárzóan szellemes, éleslátó regény egy valamikori jómódú család négy generációját követi nyomon, amint keresztülbotorkálnak az országos méretű adósságválságtól romokban heverő amerikai gazdaságot megrázó utórengéseken. A Mandible família a családfő halála után jókora örökségre számított, de mindhiába. Avery ingerült, amiért nem vásárolhat olívaolajat, Florence nővére viszont a földönfutóvá lett családtagokat kénytelen befogadni szűkös háztartásába. Nollie nénikéjük, a külföldön élő írónő hetvenhárom évesen egy olyan országba tér haza, amelyre rá sem ismer. Nollie fivére, Carter azon füstölög, hogy megtébolyodott mostohaanyjukról neki kell gondoskodnia, mert idősek otthonára immár nem telik. Az egykor jobb napokat látott amerikai családot csupán Florence csodabogár tinédzser fia, Willing, a közgazdasági autodidakta menti meg az utcára kerüléstől.

GABO

Leila Slimani: Altatódal

Myriam, a francia-marokkói ügyvédnő úgy érzi, munka nélkül nem lehet boldog, ezért bébiszittert keres a gyerekei mellé. Arról nem is álmodtak a férjével, hogy megtalálják a tökéletes dadát, Louise-t, aki udvarias, szolgálatkész, varázslatos esti meséket talál ki a gyerekeknek, énekel nekik, zsúrokat szervez, remekül főz, tisztán tartja a lakást és zokszó nélkül marad akár egész estére is. Ez az eszményi dada a mi Édes Annánk mai párizsi mása. Saját elrontott, magányos, kisiklott külvárosi élete helyett egy jómódú családét éli, egészen a tébolyig. A könyv legelső mondatából – „A baba meghalt” – már tudjuk, mi fog történni, mégis hihetetlenül izgalmas és rejtélyes a folyamat, amely elvezet a gyilkossághoz.

Európa Könyvkiadó

Elena Ferrante: Az új név története – Nápolyi regények 2.

Szerelem, féltékenység, szabadságvágy és lemondás a kísérője két barátnő egymástól egyre inkább távolodó útjának. Lila számára a házasság börtön, Elena pedig nehezen viseli azt a szenvedélyes makacsságot, mellyel barátnője menekülni szeretne kötelezettségei alól. De az egymás iránt érzett gyűlölet- és szeretethálóból, az önmegerősítés vágyából fakadó, függőséget okozó köteléktől nem tudnak szabadulni. Ahogy Lila és Elena követik egymást, majd eltávolodnak egymástól, végül újra egymásra találnak, magával ragadja, elsodorja az olvasót.

Park Könyvkiadó