A leveles tészta a váratlan helyzetek egyik legklasszabb megmentője, főleg, ha pár perc alatt akarunk összeütni egy finom reggelit. Ha a „Gyorsan és nagyon finomat!” a jelszó, csak kapjuk elő a fagyasztóból a leveles tésztánkat, és már indulhat is a villámgyors sütés!
Hozzávalók 30 kis csigához
- 4 db nagyobb alma (kb. 65 dkg)
- 10 dkg nádcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 5 dkg mazsola
- 20 dkg finomra őrölt török mogyoró
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 50 dkg konyhakész, kinyújtott leveles tészta
- 1 tojás a kenéshez
- mandula- vagy földimogyoró-szirom a tálaláshoz
Elkészítés
- Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük a cukorral, a citromlével és a mazsolával, és kevergetve puhára főzzük. Mikor megpuhult és levet eresztett, hozzáforgatjuk az őrölt mogyorót és a fahéjat. Elkeverjük, még 1-2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.
- A leveles tésztát lisztezett felületre helyezzük (ha szükséges, még nyújtunk rajta), és 6 egyforma téglalapra vágjuk. Mindet megkenjük a sűrű mogyorós krémmel (az egyik rövidebb oldalon 1 cm-nyi csíkban üresen hagyjuk a tésztát), és feltekerjük. Az üresen hagyott csíkot tekerés előtt beecseteljük az elhabart tojással, hogy a végek jobban összetapadjanak. A tekercseket egyenként, éles késsel 5 darabra vágjuk.
- A csigákat oldalukra fordítva, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és a tetejüket is lekenjük tojással. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. (Ha nagyobb csigákat készítenénk, egyszerűen hagyjuk el a tészta feldarabolását, kenjük meg egyenletesen a töltelékkel, tekerjük fel, majd hasonlóan vágjuk darabokra.)
- Mandula- vagy mogyorószirommal meghintve tálaljuk.
A receptért köszönet Csigó Zitának. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.