A nő áll a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál fókuszában

Az elmúlt években egyre több érdeklődőt vonzó, „Minősített Európai Fesztivál” címet is kapott Budapesti Zsidó Filmfesztivál és a szintén népszerű Izraeli Filmhét az idei évtől együtt folytatja: a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi és izraeli filmtermés legjobbjait évről évre felvonultató fesztiválok 2017-től közösen, Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál néven várják az érdeklődőket.

November 29. és december 3. között a Művész és a Puskin mozikban számos játék- és  dokumentumfilmre és  kísérőprogramra ülhetnek be a moziba járók, a belváros zsidó örökségét pedig a Hosszúlépés sétáival fedezhetik fel.

Az idei fesztivál középpontjában a nő áll, több film, így az orosz Elzárva, az amerikai Eva Hesse, az izraeli Homokvihar és a holland Moos és családja is női sorsokat követ, mesél el.

„Tudom, mire gondolnak most: ‘Jó, jó, de mit adtak nekünk a nők?’ A tudáson kívül, amit egy alma formájában kaptunk, vagy az életen kívül, amivel minden szüléskor ajándékoznak meg minket, az otthon melegén kívül, ami a barlangban őrzött tűztől a megfelelő függöny kiválasztásáig tart, még van egy pár apróság. Kiszámolták a szükséges adatokat a holdraszálláshoz, megalapították és megteremtették a gyermekvédelmet, a védőnői szolgálatot, az árvaellátást és sorolhatnám”

– kommentálta a témaválasztást Borgula András, a fesztivál egyik szervezője.

Izgalmas kulináris programot ígér A nagy hummuszválasztás, ahol a nézők szakértők segítségével kutatják fel Budapest legjobb hummuszát. Idén is keresik a fesztivál közönségdíjas filmjét: a szavazók között számos értékes nyereményt, köztük egy izraelbe szóló repülőjegyet is kisorsolnak.

 

Idén először több vidéki helyszín is csatlakozott a fesztiválhoz, így vetítések lesznek Szegeden, Pécsett, Kecskeméten és Debrecenben is.

A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető, jegyek a jegy.zsifi.org címen, illetve Puskin és Művész mozikban és azok weboldalán vásárolhatók meg.