“A vegetarianizmus nem aszkézis, hanem élvezet“ – Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere sem harap a húsba

Hinnénk-e, hogy az Anima Sound System frontembere, Prieger Zsolt is vegetáriánus? Ezt olyannyira nem titkolja, hogy a napokban egy totálisan jól tömörített posztban is erről írt a Facebookon:

„Nem írnék hosszú posztban érző lények szenvedéséről, a nagyüzemi állattartás emberi egészségre is káros botrányáról, sőt, növényi alapú székelykáposzta-, pörkölt- és kötözött sonka-recepteket sem mellékelek bármiféle meggyőzés érdekében, csak annyit írnék most ide, hogy nemcsak a lelkem, de a gyomrom is sokkal elégedettebb, az ízlelőbimbóim meg kifejezetten ugrálnak örömükben, amióta nem eszem húst.”

A rendkívül jól megfogalmazott gondolatok olvasását követően úgy gondoltuk, megkérdezzük Zsoltot, ő maga hogyan tért erre az útra. Szóval az animáskodás helyett, most a vega Prieger Zsolt válaszolt!

Minek a hatására döntöttél a húsmentes élet mellett?

Sokszor voltak próbálkozásaim, de most nagyon lelkes és elégedett vagyok, egyszerűen jobban érzem magam, ha nem eszem húst. Ahogy az általad is idézett posztban írtam, a lelkemnek és a testemnek is jobb így.

Csak a húsról mondtál le, vagy minden állati eredetű ételtől távol maradsz az étkezéseid során?

A húsról, tengeri étkekről teljesen lemondtam, ha lehet, kerülöm a tejtermékeket, de még előfordul, hogy tej kerül a kávémba, vagy éppen tojást is tartalmazó süti kerül elém. Rántottát például nem eszem. A cél az, hogy ezeket is elhagyjam, de nem görcsölök rá. Igyekszem boldogan élni, nem akarok gasztrofasisztává válni, az elég idegesítő attitűd tud lenni. Szépen fokozatosan érek meg rá, hogy teljesen vegán legyek.

Mi motivál abban, hogy ne csábulj el és térj vissza a hétköznapinak mondott életmódhoz?

Egyszerűen az, hogy jobbakat eszem, nem érzem magam rosszul étkezések után, ráadásul rájöttem arra is, hogy igazából senki sem magához a húshoz, hanem a finom fűszerekhez vonzódik, amiben tényleg nincs semmi rossz, sőt. Az emberiség nem a halott állat húsához kötődik, mert azt a vágóasztalon feldolgozni, a gyomornak pedig fogyasztás után megemészteni, kifejezetten visszataszító feladat. Mindig rosszkedvűen készítettünk otthon pörköltet, de kárpótolt bennünket az íze, amit a fűszerektől kapott. Most viszont maga az íz maradt, közben pedig nem csontok és inak között kell turkálnom, hanem padlizsánt, hagymát, édeburgonyát, céklát, cukkinit vagy gombát szeletelek.

Másokat is buzdítanál erre az életmódra? Ha igen, akkor hogyan tennéd?

Persze, minden normális ember boldog, ha mást is boldognak lát. Semmiképpen sem militánsan tenném, ezt csak jókedvűen lehet, okos és kedves érvekkel, amit egyébként megért mindenki. Siettetni nem kell semmit, maximum érlelődik mindenkiben, és később hoz markáns döntést az, akiben meggyőződéssé vált. Lehet, hogy kicsit több energiát igényel a húsmentes élet, de engem kifejezetten frusztrált például gyerekkoromban is, amikor a büdös hús- és halpultok előtt kellett sorban állnom a piacon, de nem éreztem magam nagy hősnek disznóölésen sem.

Van kedvenc vega ételed, vagy netán recepted, amit imádsz elkészíteni?

Sok van, a zöldséges tésztától a szotyikrémig, de imádom a vegán felvágottakat is, és külön öröm, hogy így nem kellett lemondanom gyermekkori függőségemről, a parizerről sem. S ez a lényeg: semmiről nem kell lemondani senkinek, a vegetarianizmus ugyanis nem aszkézis, hanem élvezet.

Van más Anima-tag is, aki hasonlóan szent életű, mármint az étkezések tekintetében?

Hogyne, például Telma Lincoln énekesünk is, akinek párja, G Ras nagy hatással volt rám. Nagylelkű és közben meg nagyétkű, de egészséges emberek, mellesleg radikális vegánok.

Apropó Anima Sound System. Idén 20 éves az Anima című albumotok, amit újrajátszotok november utolsó estéjén. A nagy izgatottság és a ’68 dal mellett mire számítsunk?

Nagyon várjuk már a koncertet, hiszen november 30-án az A38 hajón az idén 20 éves “Anima” című albumunkat adjuk elő a Shalom és a Hungarian Astronaut  dalainak társaságában. Különleges este lesz, hiszen az eredeti frontemberek is fellépnek velünk, miközben a 2017-es Anima Sound System markáns zenével, kiváló új énekesekkel halad tovább örök kísérleti és technós útjain. 2018-ra több lemez is készül, egy válogatásalbum, amelyen több mint 40 hazai énekes és zenekar adja elő saját verziójában a kedvenc Anima-számait. 2018 ráadásul jubileumi év a számunkra, hiszen 25 éves születésnapját ünnepli az Anima Sound System, rengeteg ünnepi pillanattal.

Akkor ez tényleg nagy ünnep lesz, kívánjuk, hogy teljen jól! (Az eseményt ITT találod!)

Végezetül kérhetjük, hogy küldj egy zenét a húsfalóknak, amitől talán vegákká válnak?

Sok ilyen dal van, de talán a legalapabb a The Smithstől a Meat is Murder című dal.