Hamarosan még nagyobb élményt nyújt a Néprajzi Múzeum – Tarts velük a lépést

A Néprajzi Múzeum a tervek szerint 2019-től új helyszínen, egy új épületben várja a vendégeit. A Liget-project keretében megvalósuló beruházás befejezése után két év múlva még nagyobb élmény lesz megcsodálni a múzeum gazdag kiállítási tárgyait.

A Néprajzi Múzeumról röviden

A Néprajzi Múzeum egyike Európa legfontosabb szakmúzeumainak. A közel 300 000 néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei- és filmfelvételeket őriz gyűjteményében. A magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékei mellett itt található az ország legnagyobb nemzetközi gyűjteménye és a kortárs kultúra kutatásának is fontos központja. A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással.

Az új épület

Az új múzeumépület az Ötvenhatosok terén, az emlékműtől nem messze helyezkedik majd el, a ma még parkolóként funkcionáló területen. Az egyik legfontosabb magyar közgyűjtemény épületének megtervezéséért összesen tizenöt magyar és külföldi, köztük több világhírű építésziroda szállt ringbe. A nemzetközi zsűri egyhangúlag a Napur Architect Kft. által vezetett konzorcium tervét találta a legjobbnak, így magyar építésziroda tervezetheti a Néprajzi Múzeum új épületét. A bizottság nemzetközi és magyar tagjai által egyhangúan kiválasztott pályamű tökéletesen illeszkedik a Városliget és a Dózsa György út közötti környezetbe, tiszta vonalvezetésű, emblematikus épület, amely nemzetközi szinten is jelképpé válhat. A pályamű múzeumműködési szempontból messzemenően kielégíti a Néprajzi Múzeum technológiai és gyűjteményi igényeit, és fenntarthatósági szempontból is az egyik legmagasabbra értékelt terv.

A meghívásos pályázaton a zsűri a leendő múzeum építészeti minősége és megoldásai mellett a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia) a környezettel kapcsolatos párbeszédet  és a várható költségeket is értékelte.