Kaliforniai stílusú borászat hozott új színt a szekszárdi borvidék életébe: Íme, a Lajvér Borház

Egy teljesen új pincészet, a Szálkai LAJVER hozott új színt a szekszárdi borvidék életébe, a festői Lajvér patak völgyében, amely egyik pillanatról a másikra robbant be a köztudatba.

A cél egy kaliforniai stílusú borászat megteremtése volt, annak minden vonatkozásában. Ez a minőségi szemléletben, technológiai színvonalban és a borok stílusában egyaránt megjelenik. A gyümölcsös, ízben és zamatban gazdag borokhoz a Szekszárdi borvidék hagyományai és adottságai tökéletes alapot adnak.

A LAJVER FINE WINE borok különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetően kis, kézműves borászatokra jellemző, kézimunkán alapuló feldolgozást sikerült „nagyüzemi” méretűre emelni, így biztosítva mindkét kategória előnyeit a fogyasztónak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, míg a megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően. A LAJVER így nem csupán modern csomagolásával, új ízvilágával, de teljes gondolkodásmódjában is egy új, mondhatni avantgárd színfoltot jelent a hazai borok palettáján.

A Szekszárdi borvidéken, ahol a Hamvas Béla által nevezett „szerelmesek mindig Szekszárdit” isznak, avagy „a merő tiszta Vénusz-bor” készül, található a Lajvér Borház új épülete. A teraszos völgyoldalba simuló épület mintegy 3600 m2-en nyújt ideális körülményt a gravitációs borászati technológiának.

A borászat tömege öt szint mélyen épül be a völgy oldalába. A tömeg bejárati zónái fiókszerűen bukkannak ki a földből. A legfelső szinten kapott helyet a látogatói bejárat, fogadótér, vinotéka, borbár és apartmanok a vendégek számára, valamint a rendezvénytér és borkóstoló terasz, mely landmark szerűen a völgy fölé magasodó erjesztőtér tömegének tetején került kialakításra.

Erről a különleges kilátópontról egyedi látvány tárul a szemünk elé a névadó patak völgyében elterülő szőlőföldekre.

A reprezentatív terek alatt, a föld mélyén rejtőzködik a borászat üzemi területe. A -1. szinten került elhelyezésre a szőlőbeszállításhoz kapcsolódó technológiai híd és az irodák. A -2. szinten található a labor és az öltözők. A -3. szinten található az erjesztőtér, melynek három szint magas légterében lebeg a technológiai híd. Ezen a szinten került elhelyezésre a palackozó, címkéző és készáru raktár is, melynek közvetlen terepszinti kapcsolata van. A -4. szinten történik a hordós és palackos érlelés.

Az épület egyszerű monolitikus tömbjei land art szerűen jelennek meg a végeláthatatlan szőlőföldön.

További infó ITT.