5 hátborzongató krimi az őszre

Szomorúan kell szembenéznünk a ténnyel, hogy elmúlt a nyár, véget értek a szabadságok és vakációk, újra elindult a hétköznapi taposómalom. Hogy kicsit könnyebbé tegyük az őszi átállást, ajánlunk 5 krimit, melyek izgalmasak és megdöbbentőek, vagyis tökéletes olvasmányok a borongósabb őszi napokra.

Megan Abbott: Majd megismersz

A Knox család reménysége a 15 éves lányuk, Devon, akiből olimpikon tornászt akarnak nevelni. Amikor azonban a lány edzőiskolájában dolgozó fiatal, sármos fiút meggyilkolják, minden félresiklik. Devon edzőjének nevelt lánya is gyanúba keveredik, és kérdésessé válik, hogy Devon fel tud-e készülni a következő megmérettetésére. Mindeközben a Knox családot szép lassan felőrlik a titkok és hazugságok, melyeket Katie, az anyuka próbál meg kibogozni, ám cseppet sem örül annak, amit talál.

Jussi Adler-Olsen: Szelfik

A Q-ügyosztály  útjába egy újabb elfeledett, megoldatlan gyilkosság kerül. Adler-Olsen ismét a társadalom perifériáján rekedt emberek világába visz minket, és újfent kiderül: a bűntények árnyéka messzire nyúlik. Az író a rá jellemző alapossággal ábrázolja szereplői lelki világát és vívódásait, mely most nemcsak a bűncselekmény gyanúsítottjai esetében igaz, hanem a Q-ügyosztály jól ismert tagjaira is. A csapat motorja, Rosé teljesen szétesett. Ahhoz, hogy meg tudják menteni a nő életét, Carlnak és Assadnak mélyre kell ásnia a múltjába, és fényt deríteni a családi titkaira és egy balesetre, mely talán nem is az, aminek először látszik. A Szelfik Adler eddigi legizgalmasabb könyve, hiszen egyszerre több bűncselekmény után nyomoznak, melyek végül mind közös nevezőre kerülnek.

Jane Harper: Aszály

Az ausztrál kisvárosban játszódó krimiben Luke Hadler először családjával, majd önmagával végez. A férfi temetésére a városba érkezik gyerekkori barátja, Aaron, akit Luke szülei arra kérnek, derítse ki, vajon tényleg a fiuk követte-e el a rettenetes gyilkosságokat. Aaron el is kezdi a nyomozást, mely közben ismét szembe kell néznie tinédzserkora titkaival és tragédiáival. A könyvből hamarosan film is készül, melynek jogait Reese Witherspoon vette meg.

Donna Tartt: A titkos történet

Donna Tartt könyvei nem okoznak csalódást. Ha ráéreztél az írónő stílusára, falni fogod a történeteit. A titkos történet egy bizarr egyetemi társaságot mutat be. A klasszika-filológiát tanuló diákcsoport részegen elkövet egy gyilkosságot, megölnek egy ismeretlen férfit az éjszaka közepén az erdőben. A történekről hallgatnak, és mindent megtesznek, hogy az igazságra sose derüljön fény. Ha kell, még diáktársukat is megölik.

Donna Tartt könyvében az emberi lélek kusza és nem ritkán ellentmondásokkal teli rejtelmeibe láthatunk bele. Szereplői összetettek figurák, akik valósággal megelevenednek az olvasó előtt – talán ezért is lehetetlen letenni A titkos történetet.

S. K. Tremayne: A tűz gyermeke

Rachel londoni szingliéletét hagyja maga mögött, amikor feleségül megy Davidhez, és leköltözik a férfi vidéki álomotthonába. A bányavidéken Rachel egyedüli társasága David anyja és a férfi kisfia, aki szerint mostohaanyja karácsonyra halott lesz. Rachel megpróbál utánajárni, hogyan, milyen körülmények között halt meg David első felesége. A válaszok, melyeket talál csak még több kérdést vetnek fel, s a helyzet nem oldódik meg,  és Rachel attól fél, teljesen félreismerte a férjét. A karácsony pedig vészesen közeledik.