Idén is remek programokkal vár a Jameson CineFest!

Az elmúlt tizennégy évben a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hazánkban és külföldön Magyarország egyik legismertebb filmfesztiváljává vált. Minden év szeptemberében a filmszakma és a nézők az elmúlt egy év legjelentősebb, legértékesebb filmjeivel találkozhatnak a világ filmterméséből, melyek többsége hazai premier.

A fesztivál létrehozásakor az volt az álmunk, hogy egyszer a Jameson CineFest a régió meghatározó nemzetközi filmfesztiváljává váljon. A Nagy- és Kisjátékfilm Versenyprogram folyamatosan magas színvonalával sikerült ezt elérnünk. Idén már biztosan versenyez a Pressburger díjért a Cannes-ban debütált, Robert Pattinson főszereplésével készült Good Time, vagy a Sundance egyik nagy sikerműve a Mark Hamill főszereplésével készült Brigsby Bear. Vagy éppenséggel a részben Magyarországon forgatott western-horror, a Brimstone, a holland Martin Koolhoven alkotása.

A nagy művészek és tapasztaltabb alkotók munkáit gyűjtő Open Eye/Kitekintő szekcióban pedig csokorba szedjük az elmúlt év nagy és legfontosabb fesztivál kedvenceit, hogy a modern kultművekről se maradjon le a CineFest közönsége. Büszkén jelentjük be, hogy a Jameson CineFesten debütál például az idei Arany Pálmával elismert A négyzet/The Square, a svéd sztárrendező, Ruben Östlund alkotása.

A fesztivál műfajokat bemutató szekciója, a CineGenre fókuszában – a western és a horror után – a musicalek állnak. Nemcsak válogatást nyújtunk a világ legjobb zenés filmjeiből (a programban szerepel a Kaliforniai álom című filmet inspiráló francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok éppúgy, mint a Rocky Horror Picture Show és a Hair), hanem kerekasztal-beszélgetés is foglalkozik a sokszor idejétmúltnak kikiáltott, de mindig újra fel-feltámadó műfajjal. Érdekességképpen a Napfény a jégen című magyar musical is látható lesz – dalait nemcsak az idősebbek, hanem a fiatal generációk is jól ismerik. Nem mellékesen, több új és friss zenés filmet, musicalt is bemutatunk a Kitekintő és a nagyjátékfilmes versenyprogram keretében, illetve újra lesz MusicDocs, azaz zenés dokumentumfilmes blokk.

A Jameson CineFest filmtörténeti programja, a Szabó István védnökségével futó CineClassics ünnepi vetítéssel emlékezik Radványi Gézára. A legendás rendező 110 éve született, filmje, a Valahol Európában pedig éppen 70 éves és Miskolcon lesz a csodálatosan felújított kópia világpremierje. A tizedes meg a többiek aranyköpéseit százezrek idézik, a felújított filmet most nagyvásznon láthatja a közönség – a 10 éve elhunyt Darvas Ivánra is emlékezve. Dargay Attilával a Színészmúzeumban kiállítás foglalkozik, a moziban pedig a Szaffit és Az erdő kapitányát nézhetjük újra – emlékezve a 90 éve Miskolcon született animációs filmesre, Gusztáv, Pom Pom, Vuk megalkotójára.

Idén Magyarország ad otthont a világ egyik legjobb filmfejlesztő workshopjának. A Torino Film Lab a miskolci Jameson CineFestet választotta partnerül – a bizalom egyaránt szól az utóbbi években díjak sorát elnyerő magyar filmművészetnek és Magyarország vezető filmfesztiváljának.

Programokban, érdekességekben nem lesz hiány, vár mindenkit a Jameson CineFest!