Pénteken és szombaton jön a hullócsillagok éjszakája

Itt van a nyár legszebb égi jelensége, az éjszakák, amikor az időt a káprázatos égbolt fürkészésével tölthetjük.

Jönnek a Perseidák! Tudod, az a meteor raj, ami néhány éjszakán keresztül aktív csillaghullást eredményez az égbolton. Már július legvégétől tart ez a csodás, aktív időszak, de igazán augusztus 11-ről 12-re virradó éjjel mutatkoznak majd meg az elhaló meteor-csillagszórók.

Sajnos – vagy nem sajnos – a Hold elég keményen beleszól idén az égi jelenségbe, hiszen ezen az éjen 4 nappal Telihold után leszünk, amikor a Hold még 82%-os nagyságával ragyogja be az égboltot, de nem kell csüggednünk, hiszen a legnagyobb meteorok most is szépen látszanak majd.

Annyit tehetünk esetleg az ügyünk érdekében, hogy olyan helyet keresünk, ahol a Hold mögöttünk van, vagy esetleg a környezet ki is takarja azt, így szemünk jobban tud a sötétből felfénylő csillaghullásra koncentrálni.

Ezen a hétvégén több helyen szervezett programokkal is várnak bennünket, hogy sokadmagunkkal gyönyörködjünk az augusztusi jelenségben. Az Eplényi Libegő péntek-szombatra is hirdetett programot, a Normafán pénteken várnak bennünket, és a Csillebérci Szabadtéri Színház is kinyitja kapuit szombat éjszaka, az ég lelkes fürkészői előtt.

Természetesen sok más helyen is megfigyelhetjük ezt a különleges természeti csodát, csak érdemes minél messzebb menni a fővárostól, kimenni a városokból, egészen a határig, minél magasabbra, ahova a Hold fényén kívül más nem jut el. Ilyen lehet például a Nagykovácsiban található Nagy-Szénás 556 méter magasan fekvő pontja is, ahonnan az egész Pilist beláthatjuk nappal, éjszaka pedig fölénk borulnak a csillagok.

Bárhova is ültök ki gyönyörködni, ne felejtsetek el minden hullócsillagnál egyet kívánni! ;) Zenei aláfestésnek ezt ajánljuk: