Budapest titkai – Az V. kerület

Budapest közepe, Magyarország közigazgatásának a központja, Pest legrégebbi része – és ráadásul még a FUNZINE szerkesztősége is itt található. A méretében szerény, ám fontosságában és népszerűségében annál előkelőbb helyen szereplő V. került rövid történetét és legjobb helyeit mutatjuk be.

Az V. kerület (pesti köznyelvben egész egyszerűn csak a belváros) a Szent István körút és a Vámház körút közé eső terület, melyet a nyugati oldalon a Duna, a keletin pedig a Kiskörút határol. Bár ez Pest legrégebb óta lakott területe, már a 11. századból származnak feljegyzések erről a területről, a török hódoltság idejében teljesen elpusztult a városrész. Végül miután végre sikerült kiűzni a törököt, a 18. században rohamos fejlődésnek indult Pest. Ennek következtében kellett lebontani a pesti városfalat (melynek maradványaira többek között a Kálvin téri metró aluljáróban, a Kecskeméti vagy Bástya utcában is rálelhetünk), hogy zöld utat kaphassanak a kereskedők, akik Pest legforgalmasabb helyén akarták megnyitni üzleteiket.

Ma itt találhatóak az ország igazgatásának legfontosabb intézményei, melyek közül a legfontosabb a kerület közepén található, Steind Imre által tervezett Országház. Az impozáns épület előtt pár éve újították el a Kossuth teret, az itt elhaladó kettes villamost pedig már több ízben beválogatták a világ legszebb útvonalai közé.

A kerület egyik legfontosabb csomópontja a Klotild és Matild paloták által közrefogott Ferenciek tere. Az 1899 és 1902 között épült palotákat az Erzsébet híd elkészülte után, a Kígyó tér beépítésekor húzták fel, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. Magát a teret 2014-ben újították fel, az itt található, legendás történetű Belvárosi Plébániát, pedig tavaly adták át megszépülve, kibővült altemplommal. A tér másik kiemelkedő építészeti alkotása a Párisi Udvar, melyet jelenleg átalakítanak, hogy egy év múlva hotelként nyithasson ki.

Ha tudni szeretnéd, milyen török kori emlékek találhatóak a Belvárosi Plébániában, olvasd el korábbi cikkünket, ha pedig üres gyomorral járnál a Ferenciek terén, segítünk, hova érdemes betérned néhány falatért.

Az V. kerület a hidak kerülete is, ugyanis itt található a Margit híd, a Lánchíd, Erzsébet híd és a Szabadság híd, melyek történeteiről itt olvashatsz bővebben.

5 hely, amit ki kell próbálnod az V. kerületben

Spoon

Ha egy igazán különleges élménnyé akarod tenni az étkezést, akkor irány a Spoon, a Vigadó téren horgonyzó hajó, melynek fedélzetén több napsütötte terasz és étterem is vár. A Spoon fúziós konyhájának kínálatában biztosan megtalálod a neked ízlő fogást, ugyanis a magyaros ételektől kezdve távol-keleti fogásokkal is találkozhatsz a menün. A kilátásról sem lehet elfelejtkezni: a Budai Várra és a Lánchídra is csodálatos rálátás nyílik a város leghíresebb gasztrohajójáról.

Buddha

A Klotild Palace-ben megbújó Buddha-Bar Budapest sikere a részletekben rejlik, amelyek minden odalátogatót magukkal ragadnak. A jellegzetes zene halk morajlása, a figyelmes kiszolgálás és az enteriőr egyaránt része a varázslatnak, ami egyből magával ragadja a betérőket. A séf fáradhatatlan kíváncsisága, hogy emlékezeteset alkosson, és hihetetlen ízélményt varázsoljon a tányérunkra szintén dicséretet érdemel.  Minden tányér étel egy csipetnyi izgalommal van fűszerezve, ami igazán különleges élménnyé teszi a Buddha-Barban eltöltött időt.

Iguana

Fel szeretnéd fedezni egy távoli, egzotikus táj ízeit? Az Iguana Bar & Grill  a dél-amerikai, mexikói konyha legfinomabb fogásait varázsolja a tányérodra. A mexikói hangulat nem ér véget az ételeknél: a hely hangulata is megidézi a híres mexikói virtust. Hamburgerek, quesadillák és rengeteg más finomság várja, hogy felfald, ha pedig le akarnád öblíteni a falatokat, küldj utána egy kis tequilát!

Terv Presszó

A belváros közepén található Terv Presszó története messzire nyúlik vissza. Először 1954-ben nyitotta ki kapuit, és egy szempillantás alatt a közelben lakók és a művészvilág képviselőinek kedvenc helye lett. Vonzereje azóta sem csökkent, sőt, újabb rajongókra talált a hely a turistáknak köszönhetően, akik a magyaros, retro hangulat és ételek miatt keresik fel a helyet erőszeretettel.

Tulipan Bistro

Több mint 50 éve várja vendégeit a Nádor utcában a Tulipan Bistro. Az étteremben állandó és napi kínálatok közül válogathatunk, melyek a magyar konyha legfinomabb fogásait foglalják magukba. A hely  specialitása az omlós vadmarhából készülő vörösboros pörkölt, borókabogyóval és szilvával, házi galuskával tálalva. Az italok tekintetében is széles a választék, a legkiválóbb hazai pincészetek borait biztosan megtalálod.