Újabb romos házak szépülnek meg

Ráfér a kecódra a felújítás? Annyi gond legyen, most akár 20 millió forintnyi támogatást kaphatsz lakhelyed felújítására. Ja, persze nem árt, ha örökségvédelem alatt álló épületben laksz, a főváros  Építészeti Örökségvédelmi Támogatására ugyanis csak ilyen lakóházak pályázhatnak. 

A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett ’Építészeti Örökségvédelmi Támogatás 2017’ pályázaton akár húsz millió forint vissza nem térítendő támogatás is nyerhető, ha valaki szeretné felújítani épülete homlokzatát vagy más, elsősorban a közterületről látható építészeti értékét.

Tudjuk, mennyire fontos az esztétikus városkép, hogy mennyire emeli életünk minőségét, ha rendezett, megóvott épületekben és épületek között élhetjük mindennapjainkat. A Fővárosi Önkormányzat ezért is reméli, hogy minél többen kedvet kapnak és élnek a lehetőséggel, hogy összefogjanak társasházi közösségükkel és pályázzanak, saját kezükbe véve társasházuk sorsát, aminek felújításával nem csupán növelik annak értékét, de hozzájárulnak egy szebb Budapest összképhez is.

Az Építészeti Örökségvédelmi Támogatás 2017-re a pályázati felhívásban megjelölt épületek tulajdonosai és jogszerű használói pályázhatnak. Előnyt élvez az elbírálásnál az az ingatlan, amely főútvonal mentén helyezkedik el és a földszinti sáv rendbetételét célozza meg az ott található cégérek, üzletfeliratok szabályszerű felújításával együtt. Nagyobb volumenű felújítás esetén kedvező, ha több, egymást követő évben, szakaszokra bontva kívánja megvalósítani a pályázó az értékőrző felújítást.

A beérkezett pályázatokat a Fővárosi Közgyűlés bírálja el, várhatóan 2018. február végéig. A pályázat eredményéről a döntést követően, 40 munkanapon belül minden pályázó értesítést kap.

A Főváros reméli, hogy az 500 millió forintos pályázati keretösszeggel sikerül kedvet ébreszteni a tulajdonosokban és használókban ahhoz, hogy együttes munkával tegyék még vonzóbbá Budapestet.

A budapesti épületek megújulását, esetenként újjászületését megcélzó pályázatok benyújtási határideje 2017. október 13.

A részletes Pályázati Felhívás megtalálható a www.budapest.hu oldalon, Építészeti Örökségvédelmi Támogatás 2017. címszó alatt.

 

Fotókredit: Budapest Főváros Önkormányzata