5 hely, ahová mindenképp el kell látogatnod, ha a Balaton északkeleti partján jársz

A Balaton környékén senki sem fog unatkozni, hiszen olyan széles programválasztékkal vár a magyar tenger, hogy biztosan mindenki tud majd választani. Strandok, túraútvonalak, templomok, kalandpark – mutatjuk, mit nem szabad kihagyni az északkeleti parton.

Balatonfüred

Balatonfüred az északi part legnyüzsgőbb városa. Egyedül, barátokkal vagy családoddal érkezel ide, megtalálod a tökéletes programot. A város felfedezést kezd a romantikus Tagore-sétányon, ahol éjszakánként sem áll le az élet. Az itt található Bodorka Vízi Világ Akvárium segítségével pedig a tó élővilágát is megismerheted. Ha extrémebb módon ismerkednél a Balatonnal, a Füredi Annagora Aqua Park a te helyed, ahol az egész család jól érezheti magát. Hogyha inkább megizzasztanád magad, és sportosabb programra vágysz, az Extrém Kalandpark Balatonfüredet válaszd, ahol kerékpáros akadálypálya, 17 méter magas mászófal, 340 méter hosszú csúszópálya és közel 150 feladatot tartalmazó drótkötél akadálypálya várja a mozogni vágyókat.

A legjobb helyszín a környéken, ha túrázni, feltöltődni, pihenni szeretnénk, vagy csak egy kicsit elbújni a város forgataga elől a Koloska Völgy. A Koloska-forrás mellett pihenő és szalonnasütő helyeket, erdei tornapályát és erdészeti, természetvédelmi tanösvényt is kialakítottak.

Tihany

Tihanyról elsőként talán az itt található bencés apátság vagy a fantasztikus levendulamezők juthatnak az eszünkbe, ám a településnek volt egy nagyon híres, és izgalmas sorsú lakója is, IV. Károly, az utolsó magyar király. Az uralkodót az első világháború után megfosztották trónjától, ám kétszer is megkísérelte visszaszerezni a magyar koronát. Mindkét alkalommal kudarcba fulladt a próbálkozása, és Tihanyba, a Bencés Apátságba szállították, ahol „házi őrizetben” maradt mindaddig, míg végső nyughelyére, Madeira szigetére szállították. A Bencés Apátságba azért is érdemes ellátogatnod, mert remek kézműves termékeik vannak, melyekbe mind belecsempészték a levendulát. Ízleld meg a levendulás csokijukat vagy likőrjüket, hidd el, megéri!

Néhány millió évvel ezelőtt az egész Tihanyi-félsziget egy forrongó tűzhányó volt, ennek emlékét különleges geológiai képződmények őrzik. Vulkáni tevékenység eredményeként alakult ki a Belső-tó is, ami tulajdonképpen egy tengerszem, a Balaton szintjénél 26 méterrel magasabban helyezkedik el.

Herendi Porcelánmanufaktúra, Herend

Nemcsak a porcelánkészítés titkait ismerhetjük meg itt, hanem mi is porcelánkészítő mesterré válhatunk egy kis időre. A Minimanufaktúra műhelyei az alkotásnak is teret adnak!

Balatonalmádi

Balatonalmádi, avagy a Barátságos Fürdőváros, a Balaton keleti medencéjének festői szépségű kisvárosa számtalan strandolási és sportolási lehetőséggel, változatos programokkal, kiállításokkal, a kempingtől a négy csillagos szállodáig színvonalas szálláshelyekkel és ingyenes parkolással várja vendégeit. A strandok a Balatoni Bringakör mentén helyezkednek el, a város szívében a mozgalmas Wesselényi strand, keleti kapujában az árnyas Budatava strand, nyugati oldalán pedig a két káptalanfüredi kisebb strand biztosít felüdülést.

Június-júliusban a Péter-Pál Napi vigadalom, az Almádi Napok és a Hungarikum Fesztivál szórakoztatja a vendégeket. Az augusztusi Almádi Borfesztiválon színvonalas műsorok mellett az ország borvidékeinek legkiválóbb borait kóstolhatják. Ősszel Szüreti mulatság és Tökfesztivál, telente, ha az időjárás is megengedi, Jégkarnevál várja a vendégeket.

Az aktív kikapcsolódásra vágyók többek között kerékpározás, túrázás, lovaglás, vitorlázás, hajókirándulás közül választhatnak. Lehetőség van teniszezésre, strandröplabdázásra is. A hegygerincekre jelzett turistautak vezetnek, a Vörös Homokkő vagy a Köcsi-tó Tanösvényt bejárva megismerkedhetünk a környék jellegzetes kövének történetével és a táj élővilágával. A horgászat szerelmeseit remek halfogó helyek, a feltöltődni vágyókat wellness lehetőségek várják. A város főbb látnivalói a román kori alapokon nyugvó református erődített templom, az erdélyi stílusú Szent Imre templom, a Szent Jobb kápolna az aranymozaikkal, Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéjével, a Szent Ignác barokk templom és az Európa Szoborpark a Szent Erzsébet ligetben.

Ösküi kerektemplom, Öskü

A középkori műemlék szentélye félköríves, kis lőrésszerű ablakai vannak, tetejét félgömb formájú zsindelytető fedi. Eredete nem ismert, talán török mecset lehetett, de az is lehet, hogy egy vártorony maradványa.