12+1 izgalmas program a Balaton északkeleti partján

Mind ismerjük a „Nekem a Balaton a Riviéra…” című nótát, amelyből jól tudjuk, sehol máshol nem olyan napozni, mint a magyar tengerparton. A Balaton környéke azonban jóval többet kínál holmi napozásnál. Összegyűjtöttük a sokak által kedvelt északkeleti part 13 legérdekesebb nyári programját.

Tihanyi szabadtéri játékok – június 30. – augusztus 26.

A kellemesen meleg nyári esték egyik legjobb programja vitathatatlanul a szabadtéri színházi előadás. Az évszázadok óta méltóságteljesen kimagasló Apátsági templom tornyai alatt, a Belső-tó fölött a környező dombok ölelésében, csodálatos környezetben kerül sor immáron nyolcadik éve a Tihanyi Szabadtéri Játékokra. A válogatott színházi produkciók mellett koncertek, táncszínházi előadás és gyerekprogramok színesítik a műsort.

Egry József Balatonja kiállítás a KOGARTban – június 30. – szeptember 10.

Egry József, a Balaton festője – a legtöbben így ismerik a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselőjét. A művész hírnevét azok a tomboló színekkel és fényekkel átszőtt balatoni tájképek alapozták meg, amelyek 2017. június 30-tól két hónapon keresztül láthatóak a KOGART tihanyi galériájában.

Nagyvázsonyi várjátékok – július 1. – augusztus 20.

A napi kétszer előadott, közel egy órás kosztümös bemutató sajátos humorral mutatja be Kinizsi Pál történetét: monológok, történetek hangzanak el lovagi életről, szép asszonyokról, borról és bemutatják a fegyvereket és azok használatát. A lovagi tornához hozzátartozik a lovagi kiképzés és a lovaggá ütés ceremóniája, de a lovas íjászbemutató is. A várjátékot követően a toronylátogatás, a várnyomda, a néprajzi múzeum, de a Történelmünk nagyjai kiállítás is várja az érdeklődőket.

49. Kékszalag Erste World Nagydíj – július 6-8.

A Kékszalag a Balaton és a vitorlázás legkiemelkedőbb ünnepe, a Magyar Vitorlás Szövetség legnagyobb eseménye. Az évente megrendezett verseny neve az idők folyamán fogalommá vált – ma már a Kékszalagot a balatoni vitorlázás szimbólumaként tartjuk számon. A hajóállomáson minden évben több tízezres tömeg gyűlik össze, hogy megtekintse a hatszáz vitorlás pompás látvá­nyát a rajt pillanatában.

Pannon Pálinka Fesztivál – július 6-8.

Idén először kerül megrendezésre a magyar hungarikumot ünneplő Pannon Pálinkafesztivál Csopakon. Míg a legkedveltebb gyümölcspálinkák szilvából, barackból, körtéből, illetve almából készülnek, egyik leghíresebb fajtájuk talán a törkölypálinka. A szőlőtörkölyből készített italt nagy élvezettel fogyasztják a szőlőtermő vidékeken, így a Balaton környékén is – a három napig tartó pálinkafesztiválon Csopakon többek között előbbieket is meg lehet majd ízlelni.

VeszprémFest – július 12-15.

Július 12. és 15. között rendezik a nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. A fellépők mellett idén újdonság, hogy a szabadtéri színpad helyszíne változik; a Püspöki Palota rekonstrukciója miatt a színpad leköltözik a várhegy oldalába, a História Kertbe, és az első két estén itt táncolhatnak a látogatók egy zöldebb környezetben, kissé kerti-partys hangulatban. A The New Power Generation ad tribute koncertet, emellett nem kisebb nevek, mint a Tom Jones, Heather Small, az M People énekese és Richard Bona lesznek a zenei fesztivál idei sztárjai.

Hungarikum Fesztivál – július 21. – augusztus 1.

Több mint egy héten keresztül élvezhetjük a magyar gasztronómia remekeit Balatonalmádiban: a kisüsti pálinkától kezdve a kürtöskalácson keresztül egészen a házi húzott rétesig, nem is beszélve a helyi borászok csodás kínálatáról. Két falat között elmélyedhetünk hazánk kultúrájában egy-egy kézműves bemutatóval, hagyományőrző előadással, tánccal, operettel, slágerekkel, cigányzenékkel és népmesékkel.

V. Anna-fesztivál – július 25-30.

Idén 192. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált és ötödik alkalommal az Anna Fesztivált, mely az ország egyik legrégebbi ünnepélyéhez kínál további különleges zenés és színházi programokat öt napon keresztül. Míg a Reformkor hangulatát és tradícióit felelevenítő bál csúcspontja természetesen idén is a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, a Hajókikötő előtti Vitorlás téren utcabálon szórakozhat a nagyközönség.

Paloznaki Jazzpiknik – augusztus 3-5.

Fűben fekvés, napsütés, bor a kézben, jazz a fülben, a háttérben pedig hullámzik a Balaton. A paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra, színvonalas gasztronómiai kínálatra és első osztályú előadókra lehet számítani – idén is! Paloznaki Jazzpiknik (www.jazzpiknik.hu) augusztus 3-5-ig, Balatonfüredtől 10 percre.

Balatonfüredi Borhetek – augusztus-szeptember

1932 óta minden év augusztusában megrendezik a Balatonfüredi Borheteket, amelyen a Balatonfüred-Csopaki borvidék olyan ízletes nedűibe kóstolhatunk bele, mint például az olaszrizling, a rizlingszilváni, vagy a muskotály. A platán fákkal övezett sétányon a borosgazdák hangulatos faházakból kínálják a térség jobbnál jobb borait három héten keresztül, amik mellé gyakran finom falatok is párosulnak. Jó borokkal és utánozhatatlan balatoni panorámával vár az ország egyik leglátogatottabb gasztronómiai fesztiválja.

Wakeboard és vízisí a Balatonon

Te is többre vágysz a balatoni vakációdon a napozásnál? Ha szereted az extrém- és vízi sportokat, próbáld ki a Füredi Kemping és Üdülőfalut, ahol nemcsak a vízisíelést próbálhatod ki, hanem a wakeboardozást is. Az árak magukban foglalják a felszerelést, (vízisí, wakeboard, mentőmellény), a nyugágyat és a napozó stég használatát. Sőt, a vízisín és a wakeboardon kívül szörfözhetsz, kajakozhatsz és SUP-ozhatsz is a kempingben. Itt egész nap tanulóidő van, így az oktatás napközben folyamatosan történik, angol és német nyelven is. További infó: www.furedwake.hu

Tihanyi Apátság hangversenyek 

Tihany nem véletlenül mindenki egyik kedvenc nyaralóhelye a Balatonon, hiszen hangulatos utcácskáival és csodálatos kilátásával mindenkit percek alatt elvarázsol. Az ezeresztendős Tihanyi Bencés Apátság ódon falai között júliusban, augusztusban, szeptemberben, decemberben és januárban ráadásul csodálatos orgonahangversenyeket és -koncerteket is hallgathatunk a műfaj legelismertebb zenészeitől.

+1 Bérelj hajót és kalandra fel!

Megnyitotta kapuit Magyarország első virtuális kikötője, a boatly.hu, ahol egyszerűen, kényelmesen és biztonságosan bérelhetsz hajót, akár hajós tapasztalat nélkül is. A hazai piacon jelenleg egyedülálló szolgáltatás a hajózni vágyó kalandorokat és a balatoni hajótulajdonosokat köti össze, egy könnyen és biztonságosan használható online felületen. További infó ITT.