5 gyönyörű Duna-parti város

Mi, budapestiek tudjuk, milyen csodálatos látványt nyújt a Duna, amikor kiülünk a rakpartra a nyárestéken, és egy pohár ital és barátaink társaságában gyönyörködjünk a vízfelszínen visszaverődő napsugarakban. A folyó rengeteg szép város szel át, melyek közül most kiválogattunk ötöt (négy hazai és egy külföldi várost), ahová érdemes ellátogatnod a nyáron. Nemcsak a Duna miatt, hanem sok egyéb okból is. Mutatjuk is a városokat, és a látnivalóikat. 

Esztergom

A város elsősorban a Bazilikájáról híres, ami érthető is, hiszen ez az ország legnagyobb és egyik legrégebbi vallási funkciót ellátó épülete. A bazilikától gyalog is pár perc alatt megközelíthető Mária Valéria híd túloldalán már Szlovákia található, így az esztergomi kiruccanásunkat akár egy külföldi túrává is bővíthetjük. Ha megéheztél volna, ajánljuk a hatalmas és impozáns Prímás Pincét, ahol nemcsak remek ételeket fogyaszthatsz (melyek hozzávalói mind a környékről származnak), de egy igen hosszú borlapról válogathatsz a legremekebb borok közül.

Tahitótfalu

A Budapesttől csupán 28 kilométerre lévő település olyan, mint egy mesebéli hely, a béke és a nyugalom szigete. A lórajongók külön örülhetnek, ugyanis több lovasiskola is található itt. A település a finom epréről híres, melynek minden évben fesztivált is rendeznek. Tahitótfalu mindig népszerű üdülőhely volt a városiak számára, még a híres építész, Pollack  Mihály is imádta a helyet.

Mohács

A településről mindenkinek a gimnáziumi történelemórák, és a mohácsi vész jut elsőként az eszébe. Szó se róla, a város mai napig őrzi a lassan 500 éves ütközet emlékét, például a Fogadalmi templom épületével is, melyet 1929-ben építtettek 3000 magyar város és 52 község összefogásának köszönhetően. Mohácson a busójárás történetét is megismerheted, de ha kicsit távolabbra merészkednél, látogass el Duna-Dráva Nemzeti Parkba, ahol orchidea- vagy csillagnéző túrán is részt vehetsz.

Zebegény

Talán Zebegény télen kicsit népszerűbb a turisták körében, lévén egy sípályája is van a településnek, nyáron is érdemes felkeresni a helyet. Aki nem riad meg egy kis emelkedőtől, annak ajánljuk a Kálvária-dombot, melynek tetejéről csodás kilátás nyílik a Dunakanyarra. A dombra vezető úton egy sziklafalba vájt szentélyt is felfedezhetünk, mely a sokkal régebb óta itt áll, mint gondolnád: egykoron egy román kori település temploma volt.

Bécs

Bécs nincs olyan szerencsés helyzetben, mint Budapest: az osztrák várost nem középen szeli ketté a Duna, így a bécsi Duna-part nem is annyira felkapott hely a turisták számára. Ettől függetlenül érdemes ellátogatni Bécsbe, és nem csak az adventi időszakban, amikor rengeteg buszos túrát szerveznek oda. Ha Bécsben sétálva deja vu érzésed támad, nem lehet véletlen, ugyanis a Bécs nagy hatással volt a magyar építészekre is. Az ottani Ringstraße ihlette például a pesti nagykörutat.