Látványos nyitóünnepséggel kezdődik a FINA

Elképesztően látványos show-műsort láthatunk július 14-én, este 21:00 órakor a 17. FINA Világbajnokság megnyitó ünnepségén, Budapesten. 4 darab 1600 tonnás uszály, 3000 négyzetméter színpad, 2000 jelmez, 40 drón, 510 közreműködő művész – csak néhány szám a főváros szívében megvalósuló nyitórendezvényről. A világversenyhez méltó látványos show színpadra-állításában közel 220 önkéntes és fiatal sportoló is részt vesz. 

Grandiózus összművészeti produkcióval köszönti Budapest és Balatonfüred a július 14-én kezdődő 17. FINA Világbajnokságra érkező közel 2500 sportolót, szurkolók tízezreit.

A világbajnokságot szervező és lebonyolító Bp2017 NKft. és a nyitó- és záróeseményeket rendező Müpa ma tartott közös sajtótájékoztatóján kiderült, hogy minden idők legnagyobb hazai sporteseményének nyitórendezvénye a Dunán, a Lánchíd pesti hídfőjénél 4 darab 1600 tonnás 80×10 méteres uszályból kialakított vízen lévő színpadon lesz látható. A maga nemében egyedülálló, a Dunához és a vízhez kapcsolódó kulturális és sportörökségünket megjelenítő nagyszabású összművészeti produkció hátterében Budapest ikonikus épületei szolgálnak lenyűgöző, megelevenedő díszletként.

A FINA Világbajnokság a világ négy legnagyobb és legrangosabb sporteseményének egyike, rendezése hatalmas sportdiplomáciai sikert jelent hazánk számára. Ugyanakkor ez nem valósulhatott volna meg kiváló sportolóink nélkül, akiknek nemzetközi rangja és teljesítménye hozzátett ahhoz, hogy Budapest és Balatonfüred adhat otthont az idei világbajnokságnak. A nyitóeseménnyel őket, az ő tehetségüket, kitartásukat, erejüket ünnepeljük” –

mondta, Szántó Éva, a Bp2017 ügyvezető igazgatója.

A víz és az élet, a kultúra, a sport és a jövő kapcsolatát körüljáró, négy tematikus blokkra épülő nyitóelőadás – és a záróelőadás – létrehozásában a 220 önkéntes és fiatal sportoló mellett több mint 510 művész közreműködik, köztük olyan hazai világsztárok, mint Eötvös Péter, Herczku Ágnes, vagy Bogányi Gergely. A kortárs komolyzenétől a világzenén át számos irányzatot felvonultató összművészeti produkcióban a brit könnyűzenei szcéna sztárja, Emeli Sandé is színpadra lép.

Káel Csaba, a nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte:

Minden elképzelést felülmúló, hatalmas felkészültséget igénylő kihívást jelent egy ekkora méretű előadást megvalósítani a Dunán. Büszkék vagyunk arra, hogy miként a sportolóink emberfeletti teljesítményét csodálattal figyeli a világ, úgy a művészeink is világklasszis nagykövetei a magyar kultúrának. A nyitó- és záróesemény főhajtás a sportolóinkban és művészeinkben élő közös hit, odaadás, és tehetség előtt. Az, hogy az előadás a folyón, a város szívében születhet meg, a budapestiek és a hozzánk látogatók szeme láttára, egyedülálló a világon.”

MTI. Illyés Tibor

A résztvevők fellépőruháit a nemzetközi szinten is elismert divattervező Zoób Kati álmodta meg, aki a sajtótájékoztatón kiemelte, 150 modell vonul majd fel az est folyamán, köztük olyan magyar világsztárok, mint Ebergényi Réka, vagy Mihalik Enikő – mégsem csupán egy lélegzetelállító haute couture divatbemutatóról van szó, sokkal inkább közel 200 év kultúrtörténeti áttekintéséről, különleges anyagok, szabásvonalak és ruhaköltemények formájában.

Román Sándor, a nyitórendezvény koreográfusa, az ExperiDance művészeti vezetője úgy fogalmazott, soha korábban nem tapasztalt szakmai összefogás mellett állíthatja színpadra az előadás táncjeleneteit, amelyekben táncművészek, profi táncosok, tanulók egyaránt részt vesznek, megmutatva a táncművészet és a magyar néptánc nyelveken, kultúrákon, generációkon átívelő erejét, amely a legkisebbektől az idősebb korosztályig mindenkit megérint.

A 17. FINA Világbajnokság zárórendezvénye július 30-án a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó versenyszámot követően 21:30 órakor kezdődik majd. A záróünnepség előadásának rendezője, Vági Bence, a Recirquel, hazánk első újcirkusz társulatának vezetője kiemelte, az esemény egyszerre lesz ünnepe a világbajnokságnak, az ott elért sportolói sikereknek, ugyanakkor a záróelőadás mindig egyfajta folytonosságot is jelent, ezzel adja át Magyarország a stafétabotot a 2019-es világbajnokság szervezőinek. A záróünnepségen látható, összesen több mint kétszáz művészt megmozgató látványos tánc és újcirkusz produkció magyar alkotók munkája, a show szereplői – köztük mintegy 80 artista és több mint 50 táncos –  összesen 18 országból érkeznek, a különleges díszletelemek mellett egy monumentális báb is megjelenik majd a színpadon.

Az előadásokat élőben közvetíti a Magyar Televízió. Emellett az érdeklődők a Budapest2017 Aquastics Fan Park területein – a Margitszigeten és a Duna Arénánál található szurkolói zónákban -, valamint a rakpart kivetítőin kísérhetik figyelemmel. A zárórendezvényt a közönség ingyenesen, de regisztrációhoz kötött jeggyel tekintheti meg a helyszínen. A jegyek Papp László Budapest Sportaréna jegykezelő hálózatán keresztül igényelhetők.