Holnap kezdődik a Kerekdomb Fesztivál

Színházi előadásokkal, könnyű- és komolyzenei programokkal, borpiknikkel és kreatív gyerekprogramokkal indul holnap a Kerekdomb Fesztivál Tállyán, a tokaji borvidék festői településén. A szervezők dűlők közti félmaratonra és dűlőbringa futamra várják a sportos fesztiválozókat, az Y-generációs borászok pedig a vidék borait bemutató borvacsorát szerveznek.

Tállya, 2017. június 15. – A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával idén második alkalommal megvalósuló Kerekdomb Fesztivál június 16-18. között 6 helyszínen várja a látogatókat Tállyán. A Vincellér Ház Nagyszínpadán könnyűzenei koncertek és színházi előadások, a Maillot-kastélyban gyerekprogramok és mozi, a Római katolikus templomban komolyzenei koncertek, az Oroszlános Borhotelben irodalmi előadások, gasztro-udvar és fröccsterasz, a Közösségi Házban színházi előadás várja az érdeklődőket, a Hegyaljai Alkotóházban pedig népi iparművészek mutatkoznak be.

Nyáron itt játsszák első alkalommal a Nyáry Krisztián kötetéből készült Így szerettek ők című színdarabot.

„Különleges helyszínen, idén először a Kerekdombon elevenednek meg az Így szerettek ők kötet szereplői a Vincellér Ház Nagyszínpadán, vasárnap délután 2 órától. Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Simon Kornél keltik életre a nagy magyar költők szerelmi életét, a Kaláka Együttes pedig az adott költő verseit adja elő. Én a mesélő szerepét töltöm be”

– mondta el Nyáry Krisztián író.

A három nap alatt több színházi előadással is várják a fesztiválra látogatókat: a Nemzeti Színház elhozza Psyché című darabját, fellép a Juhász Kata Társulat és a Momentán Társulat, valamint a Nézőművészeti Kft. tagjai, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László.

A fesztivál Nagyszínpadán koncertezik Fábián Juli & Zoohacker, az Antonia Vai Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment, Palya Bea és zenekara, Szalóki Ági pedig két koncerttel is készül. „Tállya varázslatos település, így a helyszín szempontjából is izgalmasnak ígérkezik számomra a fesztivál. Szombaton délután egy tradicionális népzenei koncertet adunk a zenekarommal a Nagyszínpadon, másnap délelőtt pedig gyerekkoncerttel készülök a Maillot-kastélyban” – mondta Szalóki Ági énekesnő, előadóművész, dalszerző.

A gyerekbarát fesztivál a kastélyban várja minden nap a kicsiket kreatív- és Ringató foglalkozásokkal. Itt ad koncertet a Kaláka, Gryllus Vilmos pedig különleges programmal várja a gyerekeket. „Nem csupán koncerttel készülök: szombaton délután közös bringatúrára indulhatnak velem a gyerekek, majd ezt követően a Biciklizős lemezem dalait énekelem el nekik – vagy még szívesebben velük együtt” – mondta el Gryllus Vilmos.

Bor és Y-generáció

A Kerekdomb Fesztivál nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiai- és borprogramokra: a hagyományos borkészítési eljárás iránt érdeklődők számára a Borút Egyesület egész nap látogatható bórkostolókat kínál a megjelölt pincészeteknél. Az Oroszlános Borhotel és Borvendéglő szervezésében gasztro-udvar és fröccsterasz várja az érdeklődőket. „A fesztiválra komponált étlappal, gazdag hegyaljai borkínálattal, esténként pedig izgalmas bor-étel párosításokból álló borvacsorákkal készülünk. Továbbá dűlőtúrákat szervezünk, ahol Tállya történelmi dűlőit lehet megismerni, a borokat pedig születésük helyén lehet megkóstolni – mondta Márton-Kováts Krisztina, a Tállyáért Egyesület alapító tagja, a fesztivál ötletgazdája.

A borvacsorák keretében mutatkoznak be az Y-generációs borászok. „Az Oroszlános Borhotellel szervezünk borvacsorát, ahol 5 különböző hegyaljai település borait lehet majd megismerni a Tokaj Generation Y borászainak kedvenc ételeivel párosítva. A Homoky Pincészet udvarán pedig egy másik fiatal tállyai pincével, a TR Művekkel tartunk ebédet 6 borral és 6 ázsiai konyha inspirálta fogással” – mondta el Homoky Dorka, az új tokaj-hegyaljai borászgeneráció, a Tokaj Generation Y egyik tagja.

Félmaraton és dűlőbringa

A Kerekdomb Fesztivál jól példázza, hogy egy kulturális fesztiválon is hangsúlyos szerepet kaphat a sport. A fesztiválon a résztvevők félmaratonon és dűlőbringa futamon tehetik próbára állóképességüket. A félmaratoni távot 260 méteres szintkülönbséggel, változatos terepviszonyok között futják le a versenyzők. „A félmaraton útvonala izgalmas tájakon, dűlőkön vezet át a csodálatos Tokaj hegyaljai borvidék helyszínén. 2016-ban, a Kerekdomb Fesztivál első évében közel háromszázan vettek részt a félmaratonon, valamint a 7 kilométeres futóversenyen. Idén is számítunk rá, hogy legalább ilyen sokan állnak majd starthoz” – mondta el Hrutka János válogatott labdarúgó, a sportprogramok vezetője.

A fesztiválon a kicsik sem maradnak sport nélkül: a szervezők a gyerekeket 1 kilométeres Ludas Matyi futammal várják. A sportprogramokra a helyszínen szombat reggel 7.30-9.00 között lehet nevezni.

A Kerekdomb Fesztivál idején a Volánbusz kedvezményes járatokat indít Miskolcról, Nyíregyházáról és Debrecenből.

A részletes programkínálatért kattints ide.