Ünnepeld a szecesszió világnapját a szecesszió fellegvárában!

Június 10-én ünneplik a szecesszió világnapját, mely eseményről a világon rengeteg izgalmas kulturális programmal emlékeznek meg. Budapest sem marad ki a sorból: az Iparművészeti Múzeum szombaton egész napos programsorozattal készül, melynek középpontjában természetesen a 20. század eleji stílus áll.

Apropó szecesszió: maga az Iparművészeti Múzeum is egy csodálatos szecessziós épület, sőt, az egyik legszebb a városban! A palota Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint épült. A munkálatok 1896-ra fejeződtek be, és már 1872 óta létező magyar iparművészeti gyűjtemény elszállásolására és közszemlére tételére lett megrendelve a Milleniumi ünnepségek fináléjára. A József körút és az Üllői út sarkán álló, egy keleti mesebirodalomból szalajtott épületet maga Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel, és máig az európai szecesszió egyik legsikerültebb, legkiemelkedőbb alkotásaként tartják számon. A majolikás kerámiaburkolatú kupoláját a pécsi Zsolnay-gyárnak köszönhetjük, és zöld-aranyos színezése messze távolról könnyedén felismerhetővé teszi a múzeumot, amely keleties architektúrájával belülről is ugyanolyan pompás látványt nyújt, mint kívülről.

3 gyönyörű budapesti szecessziós épület:

Gellért Hotel és gyógyfürdő

Ahol ma a Gellért áll, ott már az Árpád-korban is fürdő volt. II. András királyunk alapította a helyén álló kórházat és gyógyfürdőt, melynek vizében később a törökök is előszeretettel merítkeztek meg. Később, Buda visszafoglalása és a török kiűzése után finom iszapja miatt Sárosfürdőnek nevezték el, amíg aztán a Szabadság híd építésének idején azt le nem bontották, és 1912 valamint 1918 között, orosz hadifoglyok munkájának segítségével fel nem húzták a főváros első luxus szállóját (minden szobához saját telefonkészülék tartozott!), benne Európa legmodernebbnek számító gyógyfürdőjével. A barokkos kupolák alatt szecessziós épület bújik meg, melyet az íves főbejárat két oldalán a gyógyulás folyamatát jelképező szoborcsoport díszít. A Gellért letaglózóan szép előcsarnoka tíz, Róth Miksa műhelyében készült díszablakkal van kidekorálva, melyek az Arany-féle Buda halála jeleneteit ábrázolják. A Zsolnay-gyár ehhez az építészeti műremekhez is hozzájárult kerámiáival: a termál részleg falait gazdagon kimunkált, színes porcelánok díszítik. Nem csoda hát, hogy a szálloda vendégei között találhatjuk többek között Nixon elnököt, XII. Pius pápát, vagy Julianna holland királynőt, aki férjével a Gellértben töltötte mézesheteit.

Brudern-ház

Avagy a Párizsi udvarnak helyet adó épület a Ferenciek terén. Az alapjaiban véve eklektikus, gótizáló külsejű, 1912-ben épült kéttornyos ház egy a keleti bazárok hangulatát imitáló, román jegyeket is magán viselő bevásárlóudvart rejt magában. A szecesszió a Zsolnay-kerámiák és Róth Miksa díszes üvegablakai révén jelenik meg, de a belső építész alakjában is egy ismerős névre lelünk: a Lindenbaum-házért felelős Spiegel Frigyest bízták meg az épület belső tereinek kialakításával. Az épület jelenleg felújítás alatt áll, és a tervek szerint jövő ilyenkor már hotelként fog üzemelni.

Magyar Államkincstár

Az 1901-ben Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján átadott, eredetileg a Postatakarékpénztárnak helyet adó épület a lechneri szecesszió esszenciális példája. Magyaros virágmotívumok, színes kerámiacserepek és majolikák díszítik a Hold utcai vásárcsarnok és az Amerikai nagykövetség (szintén szecessziós) épületei között helyet foglaló, aranysárga méhkasokkal csúcsozott palotát. A kapukat a neves építész, Alpár Ignác testvére, Alpár Ede tervezte. Kilincseit sokszor nyitogatják sokmegapixeles fényképezőgéppel felszerelkezett turisták, akik az épületet múzeumnak gondolván megpróbálnak belülről is megismerkedni a tényleg lenyűgözően szép alkotással, a biztonsági őr legnagyobb bosszúságára.