4 tévhit a napozásról

Tényleg büntetlenül süttethetjük magunkat délelőtt 11 és délután 15 óra között? Csak az kerülhet bajba, aki leég? Milyen fényvédőt érdemes használni? Szakértők segítségével utánajártunk a napozással kapcsolatos tévedéseknek.

A nyár és a strandszezon beköszöntével újra és újra aktuálissá válnak a biztonságos napozással kapcsolatos legfontosabb kérdések: milyen időszakban tilos a barnulás? Milyen következményei lehetnek a leégésnek? Mit kell tudni a fényvédők használatáról? A közösségi oldalaknak és a megbízhatatlan forrásra hivatkozó médiumoknak köszönhetően rengeteg – akár életveszélyes – tévhit és tanács terjed a barnulni vágyók körében. Most eláruljuk az igazságot a legelterjedtebb tévhitekről.

1.tévhit:

„Akkor kell napozni, amikor a bőrgyógyászok tiltják: 11 és 15 óra között a legintenzívebb a D-vitamin szintézis.”

Aki tavasztól késő őszig eleget tartózkodik a napon – ehhez még kifeküdni sem feltétlenül kell -, normál mennyiségű napfényhez jut, és a szervezete fel tudja tölteni magát a szükséges D-vitamin mennyiséggel. 11 és 15 óra közti napozás esetén a káros sugárzás miatt nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint amit a D-vitamin esetleges hiánya okozna.

 2. tévhit:

„Félreértés, hogy az UV-sugárzás okozza a bőrrákot. A leégés, az elhízás és a D-vitamin hiánya miatt alakulhat ki.”

Bőrrák valóban nem alakul ki akkor, ha óvatosan, megfelelő időt töltünk a napon. A melanóma kialakulásának tényleg a napégés az elsődleges faktora – emellett a genetikai háttér is szerepet játszik benne. A D-vitamin hiány csak nagyon alacsony szint esetén veszélyes, az elhízás viszont semmilyen kapcsolatban nem áll a melanóma kialakulásával.

3. tévhit:

„Akik naptejet használnak, azoknál 3-4-szeresére nő a melanóma kockázata, pont azért, mert D-vitamin hiány áll elő.”

Egy fényvédő csak akkor kerülhet kereskedelmi forgalomba, ha a gyártó bebizonyítja, hogy nincs toxikus és káros hatása. Az összefüggésnek pedig, hogy aki naptejet használ, annak D-vitamin hiánya lesz, nincs semmilyen tudományos alapja, nem létezik ezt igazoló kutatási eredmény.

4. tévhit:

„Ha nagyon leégsz a napon, bőrrákos leszel!”

A leégés csak azt jelzi, hogy extrém mértékű fénykárosodás érte a bőrt, és megteremti annak lehetőségét, hogy később ebből rosszindulatú bőrdaganat legyen. Senki sem tudja, hogy ez hány égés után következik be. De rengeteg adat utal rá, hogy akik gyerekkorukban napégést szenvedtek, azoknál gyakrabban fordul elő melanóma. Ennek ellenére sok szülőnek még mindig meggyőződése, hogy az az egészséges gyerek, amelyik jó barna.

További tévhitekkel és Dr. Csete Béla és Dr. Gilde Katalin szakvéleményével a HáziPatika.com oldalán olvashatsz.