Budapesten is szavaznak az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjáról

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén 31 európai ország diákjaival párhuzamosan nézhetik meg 12-15 éves budapesti fiatalok az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjára (Young Audience Award) jelölt három alkotást május 7-én a Tabán moziban, ahol szavazhatnak is az általuk legjobbnak gondolt filmre.

A három idei jelöltet – Fatih Akin Goodbye Berlin, Alice Schmid Az änzilochi lány, és Claude Barras Életem Cukkiniként című ifjúsági filmeket – európai szakemberekből álló zsűri választotta ki, és a díjazottról végül a célközönség, azaz több ezer fiatal szavazata dönt. A budapesti résztvevők a vetítések között Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezővel és Varró Attila egyetemi tanárral, újságíróval vitathatják meg a látottakat vasárnap.

Az Európai Filmakadémia által életre hívott Fiatal Közönség Díj Napját (Young Audience Film Day) idén már 36 európai városban rendezik meg abban a reményben, hogy a program minél több fiatal figyelmét felhívja a mozizásra mint értékes közösségi élményre, és elősegíti a filmszerető és filmértő közönség utánpótlását. A kezdeményezéshez 2013-ban csatlakozott a Filmalap – olvasható a közleményben, amely kitér arra is: a rendezvény szorosan kapcsolódik a Budapest Film Zrt. Suli-Mozi elnevezésű évek óta sikeresen működő programjához.

MTI