Különlegesen jó kirándulóhelyek a Föld napjára

Itt van a Föld napja: egy nap, amikor még a szokásosnál is többet illik gondolni a természetre, a környezettudatos viselkedésre, magára a bolygóra. Van pár ötletünk, hogy hogyan ünnepeld: kapcsolj le minden lámpát, ne ülj benzin hajtású járműbe, mellőzd a meleg vizet, csak helyi terméket vásárolj egy napig, vagy egyszerűen tölts el egy napot a természetben. Ha az utóbbi mellett döntöttél, van pát ötletünk. A legszebb kirándulóhelyeket gyűjtöttük össze a főváros környékéről.

 

Tündér szikla

A Normafa és a Libegő felső állomása között található ez a sziklaegyüttes. Bármelyik irányból közelítjük is meg, nem kell egy óránál több idővel számolni, de annál szebb kilátás garantált: tiszta időben ellátni belátni a főváros nagy részét. Mesés neve mellesleg onnan ered, hogy a 14. században az a hír járta, hogy a tündérek oda járnak. Meg tudom érteni, a nyugalom, a látvány és a friss levegő még egy tündért is elkápráztatna.

Apáthy szikla

Pont a Tündérsziklával szemben található ez a sokkal kevésbé ismert, és sokkal kevésbe látogatott szikla. Ne hagyjuk, hogy a tény, hogy kevésbé népszerű, megtévesszen minket: a kilátás ugyanolyan gyönyörű, csak innen a város látványa mellett a János hegyi kilátóban gyönyörködehtünk.  A Pasaréti út fölé nyúló földdarabot meg lehet közelíteni a 11-es busz végállomásától vagy a 61-es villamostól is, de a Vitorlázórepülőtérre kirándulással is össze lehet kötni a látogatást, így egy hosszabb és egyben izgalmasabb túrát kapunk.

Rám szakadék

Budapesttől nem messze, Gödöllő és Dobogókő között húzódik ez a vadregényes útvonal. A vízfolyás fölött kiépített lépcsőkön, létrákon, vagy kapaszkodókorlátok segítségével lehet végigmászni. Kalandos kirándulás, de egyáltalán nem veszélyes, nem csoda, hogy minden korosztály imádja!

Vácrátóti botanikus kert

Szentendre szomszédságában terül el az ország legnagyobb botanikus kertje, ahol közel 13 ezer növényfaj található él. Itt érdemes a lábunk elé nézni, nem csak azért, mert különlegesen szép virágokat vehetünk így észre, de a rengeteg itt megtalálható védett növényt sem szerencsés letiporni.

Pálvölgyi cseppkőbarlang, Szemlő-hegyi barlang

A környék két legnagyobb barlangja Budán található, és mindkettő megközelíthető BKK-val. A cseppkőbarlang fokozottan védett területnek számít, kövei egyedülállóak. A Szépvölgyi barlangrendszer tagja, ami Magyarország legnagyobbja. A Szemlő-hegyi barlang rendszere 2 kilóméteren bejárható, híres tágas termeiről és tiszta levegőjéről. Utóbbiról olyannyira, hogy az ország minden részén ajánlják azoknak, akik légzési problémáktól szenvednek. Az közös a két kirándulóhelyben, hogy a föld felszínén elképzelhetetlen csendet és sötétet tapasztalhat meg a látogató, és egyiknek végigjárásához sem szükséges barlangász tudás.