Húsvét a nagyvilágban

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Különösen igaz ez a keresztény ünnepek megünneplésekor. Bár a magyarok számára természetes, hogy a fiúk húsvét hétfőn meglocsolják a lányokat, nehogy elhervadjanak, a világ többi pontján alighanem furcsállanák ezt a szokást. Utánajártunk, hogyan ünneplik a világ többi részén a húsvétot, hogy megoszthassuk legérdekesebb hagyományokat.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken elég nagy durranás a húsvét. A 100 millió lakosú szigeten nagyhéten szinte leáll az élet: a boltok többsége egész nap zárva tart, vagy csak rövidített nyitva tartásban üzemelnek. A szigetlakók a hagyományos keresztény ceremóniákba belefűzték régi, pogány időkből származó hagyományait. A  világ legrémisztőbb húsvéti szokása is ehhez a földrészre fűződik. A hívők újra eljátsszák Jézus keresztre feszítését: ágakkal korbácsolják magukat és vállukon fakeresztet cipelnek a városon keresztül.

Haux

Az apró francia városban, Hauxban minden évben egy hatalmas omlettet készítenek a város főterén. A kiadós reggelihez több mint 4500 tojást használnak fel, és 1000 ember lakik jól belőle. A legenda szerint a különleges hagyomány onnan ered, hogy amikor Napóleon seregével végigutazta Dél-Franciaországot, Haux városában is megállt, ahol omlettet evett. A hadvezérnek annyira ízlett az étel, hogy elrendelte a városlakóktól, hogy gyűjtsék össze az összes tojásukat és másnap az egész hadsereget vendégeljék meg az étekkel.

Ausztrália

Az ausztrálok száműzték a nyulat a húsvéti ünnepkörből, és helyette a „helyi nyulukat”, a bilbyt állították a középpontba. Az állat kevésbé aranyos, mint a nyúl, ám hosszú füle és rágcsálópofája ennek is van. A tradicionális húsvéti nyuszi nemcsak ezen az ünnepen nem kap szerepet, hanem az egész szigetről száműzték őket. Mivel a ’70-es években túlszaporodtak és kárt tettek a termésben, a földtulajdonosok kiirtották a tapsifüleseket az egész földrészről.

Róma

Európa egyik legvallásosabb városában, Rómában is különleges (és látványos) szokás társul a húsvéthoz. A pápa nagypénteken egy hatalmas kereszttel vonul végig a városon, felidézve a krisztusi passiót. A keresztet egyházi és világi személyek cipelik, akik a kontinens különböző országait képviselik.

Verges

A spanyolországi Verges egy gyönyörű, középkori város, mely egyébként is csábító úti cél, ha vakációra indulnánk, húsvét előtt azonban még egy extra okunk van, hogy ide látogassunk. Nagyhét csütörtökén a lakosok eljárják a „dansa de la mort”, vagyis a haláltáncot. A táncosok csontvázjelmezt öltenek magukra, és több órán át, egészen hajnalig ropják. A szokás egészen a 14. századig nyúlik vissza, a pestis idejéig, amikor rengetegen estek áldozatául a városban a halálos kórnak.