Kettesben önmagaddal – 3 zarándokút kalandoroknak

Anno a zarándokutaknak vallási okokból vágtak neki a vállalkozó szelleműek, ma azonban sokan testi-lelki megnyugvásukért, világjárásért vállalják be a hosszú túrát, vagy egyszerűen ki akarnak szakadni túlzsúfolt hétköznapjaikból, és messzi földön, sok-sok kilométeres sétán próbára tenni saját magukat. Ehhez kínálunk most fel három izgalmas opciót.

Egyáltalán miért jó ez?

Egy zarándokúton olyasmit élhetsz át, amit sehol máshol. Eddigi, megszokott életed berögzült szabályait akár ki is dobhatod az ablakon, mert útközben észre fogod venni, valójában mennyire jelentéktelenek. Javarészt kizárólag önmagadra számíthatsz, az otthon kényelme abszolút felejtős lesz, és mind fizikai, mind lelki erődet kellőképpen próbára teszi a vállalkozás. Na jó, kétségbeejtően azért nem durva a helyzet: az ismert útvonalakat szakszerűen kiépítették megállókkal, elsősegélynyújtó helyekkel, kórházakkal, rendházakkal, ha végképp elfáradnál, vagy baj történne. A célállomásra pedig egy teljesen új, sokkal nyitottabb emberként fogsz megérkezni.

Mielőtt nekivágnál a nagy kalandnak…

…alaposan nézz utána, mivel állsz szemben. A neten millió élménybeszámolót találsz, ezekből tájékozódhatsz, mekkora kihívás lesz számodra az út. Mindenképp gondold át, mi az, amit feltétlenül magaddal kell vinned, és mit hagyhatsz otthon – egy bizonyos kilométer után hidd el, minden gramm számít! Az edzett El Camino-túrázó, Teremi Balázs honlapján találsz ezekről egy hasznos listát.

El Camino

Azaz a Szent Jakab-út. Lássuk be, fűtött teremben, előadásón alvós, két vizsga között kocsmában lazítós hallgatóként nem kis elszántság kell ahhoz, hogy valaki ezen az úton végigmenjen. Egy ősrégi zarándokút, amit eleinte a maival ellenkező irányban jártak be, és 1993 óta a Világörökség része. A Szent Jakab-katedrálishoz, a keresztény zarándokutak egyik legfontosabb célpontjához vezet, ide öt különböző, hagyományos úton tudsz elindulni. Az első három több pontot érintve Ostabat-Asménál végződik, kiindulási helyük pedig Le Puy-en-Velay, Vézelay és Párizs. A negyedik út tulajdonképpen ezeknek a folytatása, ennek végállomása az Ibañeta-hágó, ahonnan következik az utolsó, Francia útnak nevezett szakasz, egészen a végső célig. A nem kicsit embert próbáló terepen fésűkagylók és sárga nyilak vezetik a zarándokokat a helyes irányba. Bővebb infóért kattints ide.

Mária-út

Az El Camino adta az ötletet egy közép-európai zarándokút létrehozásához, méghozzá azzal a céllal, hogy a kontinens vallási és kulturális értékei ne vesszenek el. A modern szemléletnek megfelelő, ökomenikus útról van szó, és nem kell hozzá semmilyen vallási meggyőződés, hogy rálépj az első méterekre. Ugyan a teljes hálózat még kiépítés alatt áll, egy 1400 kilométeres, teljesen biztonságos szakaszt már most megtehetsz. Ez Mariazelltől Csíksomlyóig vezet több településen keresztül, 60 nap alatt simán bejárható. Ha viszont inkább északról déli irányba haladnál, a lengyelországi Czestochowában kezdd az utad, és Bosznia-Hercegovinában fejezd be, egész pontosan Medugorjében. Bővebb infót itt találsz.

2009-ben indult a kezdeményezés, mely egy tematikus utat kívánt építeni nevezetes magyar templomaink köré. Ennek lett a végeredménye a középkori templomok útja. A Felső-Tiszavidék, a Partium és Kárpátalja egyedülálló egyházi örökségét járhatod végig, e terület különleges természeti értékei között haladva. Nehogy az hidd, hogy a templomba járás kizárólag időseknek való: ezt az utat a fiatalok is élvezik. A folyamatos bővítéseknek köszönhetően az úthálózathoz jelenleg Szabolcs-Szamár-Bereg megye, Ukrajna kárpátaljai része és Romániában Szatmár megye tartozik, több mint 60 templommal. A fejlesztés itt még nem ért véget: ötletgazdái mindenképp terveznek új állomásokkal bővíteni az utat. Az aktuális túrakiírásokat a honlapjukon  találod meg.

szerző: Rea Kovats