Együnk kínait! – 5 érdekesség a kínai konyháról

Talán meg fogsz lepődni, de a Magyarországon annyira népszerű kínai éttermekben felszolgált fogásoknak nem sok közük van az autentikus kínai ételekhez. Hogy mit is esznek valójában a kínaiak? Eláruljuk!

Ahány ház, annyi étel

Kínában nemcsak a nyelvjárás változik vidékről vidékre, hanem az ételek elkészítési módja is. Több mint 50 különböző egységet különböztetnek meg az országban, melyek különbözően készítik el a hagyományos ételeiket. A nyugati világban ismert édes-savanyú sertés leginkább a Hong Kong konyháiban készülő édes-savanyú sertésre emlékeztethet.

Igazi ínyencek

A nyugati kultúrában oly népszerű hamburgert és bifszteket utálják. Ők az olyan ínyencségekért rajonganak, mint a birkapénisz, rágcsáló- és halfej.

Riszt rizzsel

A legfontosabb és legalapvetőbb élelmük a rizs, melyet szinte minden étkezésükkor fogyasztanak. Kínaiul az „enni” szó azt is jelenti, hogy rizst fogyasztani, az étterem szavuk tükörfordításban rizskimérést, az ebédlő pedig rizstermet jelent. Ha valaki elveszíti az állását, akkor azt mondják, hogy eltörték az illető rizses tálját.

KFC for ever!

A csirkehús sem tartozik a kedvenc táplálékaik közé, leginkább kis kedvenceiknek veszik eledelnek. Nem úgy a Kentucky Fried Chicken-féle csirkeszárny, ami viszont annyira népszerű, hogy a KFC-nek több mint 2000 étterme van az országban. Ennél több boltjuk csak az USA-ban van. (Egyébként a kínai szerencsesüti is az amerikaiak találmánya, a kínaiak ilyet sosem készítettek.)

Az angol tea, ami valójában kínai

A híres angol tea, az Earl Grey viszont tényleg Kínából származik. A legenda szerint az egykori angol miniszter egyik katonája megmentette az egyik kínai előkelőség fiát, amit a hivatalnok úgy hálált meg, hogy egy féltve őrzött teacserjét ajándékozott a politikusnak.