Miért viseljük egyre rosszabbul a másnapot, ahogy öregszünk?

Te is gondolkodtál már azon, hogy vajon miért kell kevesebb alkohol a borzalmas másnapokhoz? Bezzeg az egyetemen nem létezett a túl sok fröccs fogalma. A másnapok tényleg egyre rosszabbak lesznek az évek múlásával, főként az alábbi három ok miatt.

#1 A tested lángra kap

Mármint szó szerint. Ahogy idősödünk, nagyobb az esély rá, hogy a testünkben gyulladás keletkezik. Amikor alkoholt fogyasztunk, testünk méreganyagként azonosítja be az alkoholt, ami pedig másnapra gyulladást generál.

Annak ellenére, hogy a gyulladás a gyógyulás jele, nem egy kellemes jelenség. Fájdalommal, izzadással jár, és részben ez okolható a másnapos tünetekért.

#2 Egyre kevesebb vizet iszol

Ez abból következik, hogy ahogy idősödünk, testünk kevesebb folyadékkal is beéri. Az alkohol ugyebár köztudottan dehidratál (többek között ezért haldoklunk másnap), így ha úgy vágsz bele egy hosszabb estébe, hogy alapból alulhidratált vagy, nehézkes lesz a másnap.

via GIPHY

#3 A tested kevésbé hatékonyan méregtelenít

Mivel a tested méregként tekint az alkoholra, ahhoz, hogy feldolgozza a bevitt folyadékot, egy komplex méregtelenítő folyamatra van szükség. Ennek a folyamatnak a lebonyolításában van nagy szerepe a májnak, ami egy öregedő szerv, azaz kevésbé hatékony, mint annak idején volt.

Forrás: Insider