Magyar irodalmi alapművek, melyeket legalább egyszer olvasnod kell

Top nyolcas listánk természetesen a teljesség igénye nélkül íródott, de mégis olyan olvasmányokat tartalmaz, amit magyarokként jól ismerünk, és amelyekre teljes szívvel büszkék lehetünk.

Fekete István: Vuk

Fekete István állattörténet köntösbe bújt fejlődésregénye ugyanannyira szól kicsiknek, mint nagyoknak. A regény egy kis róka felnőtté válását játékosan meséli el, ugyanakkor alapvető emberi értékeket, mint a tisztelet, a szabadság, a család, a bölcsesség és a bátorság, helyez középpontba.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Az Egri csillagok történelmi regényként ugyanolyan fontos alkotás, mint ifjúsági regényként – nem véletlen kötelező olvasmány már általános iskolában. Gárdonyi a magyar történelem egyik mérföldkövét, az 1552-es egri vár ostromát, a hős magyarok diadalát meséli el lebilincselő formában.

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és a királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

– A várvédők esküje az Egri csillagokban

Jókai Mór: Az aranyember

Az aranyember vitathatatlanul Jókai Mór legolvasottabb regénye, emellett a magyar szépirodalom egyik legnépszerűbb alkotása. Az ellentmondás motívumát bontja ki a magyar közéletből kiábrándult Jókai a főszereplő, Tímár életének elmesélésével. A történet beszippantja az olvasót: a könyv letehetetlen.

Kertész Imre: Sorstalanság

Nobel-díjas mű a nácizmusról, a koncentrációs táborok mindennapjairól, a zsidók megaláztatásáról. Sorstalanságról. Kötelező olvasmány minden magyarnak.

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Mind jól ismerjük, és szeretjük Molnár Ferenc legendás karaktereit, Nemecsek Ernőt, Áts Ferit, Boka Jánost vagy Geréb Dezsőt, ahogy a regény gyermekszlengjét és ikonikus helyszíneit is mosolyogva elevenítjük fel. Csukás István, Kossuth-díjas magyar költőnk szavaival élve:

A gyermekkor halhatatlan regénye A Pál utcai fiúk.

Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön

Alapmű, mert „a szeretet az élet”.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig

Az 1920-ban megjelent gyermekregény (holott Móricz eredetileg társadalmi regénynek szánta) középpontjában Nyilas Misi, a debreceni kollégium második osztályos diákja áll. Nyilas Misinek fiatal kora ellenére komoly megpróbáltatással kell szembe néznie, az emberek kételkedésével jóságában, ártatlanságában és az igazságban.

Szabó Magda: Abigél

Az Abigél az átalakulásról szól, nem csak a főszereplő, Gina válik kamaszlányból felnőtté, hanem az irodalmi műfaj is leányregényből történelmi regénnyé fejlődik, ahogy kibontakozik az írói kiválóságról árulkodó, komplex történet.

Ha a fentieket már mind végiglapoztad, ITT elérhetők a tavalyi év legnépszerűbb könyvei.