Budapest már készül a március 15-i megemlékezésre

A nemzeti ünnep hagyományos programjai – a zászlófelvonás, a díszmenetek és Orbán Viktor kormányfő múzeumkerti beszéde – mellett a nemzeti múzeumnál és a budai Várban is számos színes program várja az ünneplőket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a március 15.-ei programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor a parlament előtti zászlófelvonással kezdődnek.

Innen az ünneplők átvonulnak a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol Orbán Viktor ünnepi beszédet, Tarlós István főpolgármester köszöntőt mond. A múzeumkerti rendezvényen mások mellett fellép Pápai Joci, a Dal 2017 győztese – mondta az államtitkár.

A múzeumtól új útvonalon – a Lánchídon keresztül – vonul majd át az ünnepi díszmenet a budai Várba, ahol idén is egész napos programok várják a családokat.

Szintén a hagyományok szerint délután három órakor kezdődik az ünnepség, amelyen a kulturális és tudományos élet kiemelkedő teljesítményeinek elismeréséül átadják a Kossuth- és Széchenyi díjakat – ismertette Vargha Tamás.

MTI