Idén nyáron is a gyalogosoké lesz a Szabadság híd?

Valószínűleg még emlékszel a tavalyi nyárra, amikor a villamospályák felújítása miatt lezárták a forgalom elől a Szabadság hidat. A pestieket nem kellett félteni: spontán pikniket, jógaórákat és szabadtéri koncerteket tartottak a hídon. A lezárás sok embernek annyira bejött, hogy idén nyárra is ki akarják tiltani a villamos- és kocsiforgalmat a hídról.

A legrövidebb budapesti híd (leánykori nevén Ferenc József híd) ismételt lezárása mellett a VALYO egyesület kampányol, akik azt szeretnék elérni, hogy Budapest a budapestieké legyen, kerül amibe kerül, ha kell, akkor akár egy híd lezárásába is. Még egy Facebook-oldalt is létrehoztak, ahol nagy buzgalommal gyűjtik a Szabadság híd lezárásának ötletével szimpatizálókat.

A közösségi oldalon így határozzák meg céljaikat:

Szeretnénk, ha 2017-ben a tavalyi spontán folyamat tovább haladna és idén időről-időre újra a városlakóké lenne a Szabadság híd.

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt a lezárt Szabadság hidat nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak. A lezárt híd mind a helyieknek, mind a turistáknak egy óriási attrakciónak számított.

A VALYO – Város és Folyó Egyesület (valyo.hu) 2011 óta foglalkozik közösségi köztérmegújítással. A jó köztér legfontosabb ismérve szerintünk a fogyasztási kényszer nélküli használhatóság (nincs elkerítve, nem kell drága kávét/sört venni, hogy ott lehess). Mi a VALYO-ban 2016-ban nem gondoltuk, hogy szükség lenne bármilyen koordinációra, szervezésre a hídon. Örömmel szemléltük, hogy az itt élők magukénak érzik a teret, programot szerveznek ide, és vigyáznak rá. A legmeghatóbb jelenet számunkra a spontán kialakult szelektív szemétgyűjtés volt.

Koncepciónk szerint a nyár folyamán minden hétvégén a budapestieké lenne újra a Szabadság híd.
Segíts, hogy olyan legyen, amilyennek mi budapestiek szeretnénk!

Ha fel szeretnéd idézni, milyen volt tavaly a lezárt Szabadság híd feelingje, nézd meg az erről szóló képgalériánkat!