Ma van a magyar kultúra napja

194 éve fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz írását. Ez előtt tisztelegvén 1989 óta  ezen a napon, január 22-én  ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Kölcsey Ferenc Himnusza előtt Magyarországnak nem volt nemzeti himnusza. A katolikus hívők a  Boldogasszony Anyánk és az Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga kezdetű vallásos énekeket használták az ünnepek és különböző megemlékezések alkalmával, míg a reformált vallásúak 90. zsoltárt (Tebenned bíztunk, elejétől fogva) használták hasonló funkciókra.

Kölcsey 1823-ban, feszült politikai légkörben írta a nemzeti öntudatra ható művét. A 19 század elején a Habsburg-ház megpróbálta visszaszorítani a reformokra és nagyobb politikai szabadságra vágyó magyarokat. Művének így egy jól kiolvasható politikai jelentéstartalma is van, melyet a reformkor egyik legfontosabb irodalmi alkotásaként tartanak számon. Ennek ellenére a mű csak megírása után 5 évvel, 1829-ben Kisfaludy Károly Aurora című lapjában jelent meg először.

A vers kézirata az 1830-as évek végén eltűnt, de végül szerencsére megkerült és ma a Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik.