Ezért köt ki minden hollywoodi sztár Budapesten

Budapest volt már Párizs, Firenze és Argentína – legalábbis néhány filmben hitelesen alakította a felsorolt városok a szerepét. Megfordult már nálunk Ryan Gosling, Harrison Ford és Tom Hanks is, jelenleg pedig Jennifer Lawrence-t és Jamie Foxx-ot látjuk vendégül. De vajon miért szeretik a filmesek ennyire a városunkat?

Leginkább két dolognak köszönheti Budapest, hogy ilyen csábító a hollywoodi filmes produkciók számára. Az egyik a kedvező adózási rendszere, a másik pedig a város eklektikus stílusa, hiszen nem ritka, hogy az utca egyik oldalán egy 150 éves ház áll, míg a másikon már egy modern irodaépület. Így a városban simán lehet 19. században játszódó kosztümös filmet, vagy jövőbéli sci-fit forgatni.

Matt Demon sikersztorijában, a Mentőexpedícióban a NASA főhadiszállásaként láthattunk a kedvenc, általában ürességtől kongó Duna-parti épületünket, a Bálnát.  A Keleti Pályaudvar környékén pedig Tom Hanks (alias Dr. Robert Langdon) futkározott az Inferno filmben, amikor a sztori szerint éppen Firenzében kutakodott.

Amikor az angolok tavalyelőtt Rowan Atkinson segítségével egy film erejéig életre keltették Maigret-t, a híres francia detektívet, szintén Budapestet választották forgatás helyszínéül.

A Kém című filmben Melissa McCarthy motorozott a Bazilika előtt, az Én, a kémben pedig Owen Wilson és Eddie Murphy csatangolt a Budai Várban.

A város ihlető erőként is hatott a filmgyárosokra: a pletykák szerint a Grand Hotel Budapest rendezőjét, Wes Andersont a Corinthia Hotel Budapest annyira a bűvkörébe vonta, hogy emiatt született meg a fejében a Grand Hotel Budapest ötlete.

A Boscolo Budapest híres kávézójában, a New York Kávéházban forgatták a Bel Ami – A szépfiú egyik jelenetét, a Gerlóczy Cafe pedig Stephen Spielberg München című művében tűnik fel, párizsi kávéháznak álcázva magát. És ha már Párizs: a Párisi Udvar a Suszter, szabó, baka, kém című filmben is feltűnik.

Ha pedig arra lennél kíváncsi, melyik a hollywoodi sztárok kedvenc budapesti szórakozóhelye, eláruljuk, hogy az Ötkert. Jude Lawnak és Matt Demonnak legalábbis mindenképp.