Így fog kinézni a dunai rakpart legszebb szakasza – képek

Régóta hallunk és olvasunk mendemondákat a rakpart felújításáról, ám szerencsére már tényekről, nemcsak pletykákról számolhatunk be a Duna-part felújításával kapcsolatban. A 13. kerületi Moszkva sétány hamarosan legszebb fővárosi sétány lesz.

 

Látványterv a megújult pesti alsó rakpart Dráva utca és Árpád híd közötti szakaszáról

Budapest hosszútávú fejlesztési koncepciójával összhangban, a pesti Duna-part mentén gyalogossétány és kerékpárút épül a Parlament és a Rákos-patak között, továbbá megtörténik a szomszédos területek rendezése is. Mindez biztosítani fogja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a 13. kerület és a Belváros között. A kivitelezés már elkezdődött, 2017 tavaszáig a Margit híd és az Árpád híd közötti, 13. kerületi déli partszakasz rendezése történik meg. A Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz megújítására a 2017-es budapesti vizes vb után kerül sor.

Látványterv a megújult pesti alsó rakpartról a Jászai Mari térnél

Budapest Főváros Önkormányzatának céljai között szerepel a budapesti rakpartok komplex közterületi megújítása, a Duna-partok élhetőségének javítása. Számos megvalósult európai példa alapján egyértelmű, hogy a folyópartok vonzereje a városi életminőség javulását és a gazdasági növekedést is segíti.

Látványterv a megújult pesti alsó rakpartról a Dráva utcánál

A beruházás 2 szakaszban történik

  1. Az északi szakasz, mely a Moszkva sétány nevet kapja, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontja, illetve az Árpád híd között fog húzódni, ahol a fejlesztésnek köszönhetően egy 7 méter széles (4 méter széles gyalogos felület, 2×1,25 méter széles kerékpárút, 0,5 méter széles berendezési sávval elválasztott) gyalog- és kerékpárút kerül kialakításra, illetve a sétány melletti területek rendezése is megtörténik. Az északi szakasz kivitelezése 2016 októberében elkezdődött és 2017 tavaszáig tart.
  2. A déli szakaszon, a Dráva utca és a Margit híd között egy 6 méter széles díszburkolatú sétány épül a gyalogosok számára, új köztéri elemekkel, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel. A sétány melletti útpálya jellemző kialakítása 3,5 méter szélességben 2×1 forgalmi sáv, a Duna oldalán 3 méter széles parkolási felülettel, a támfal oldalán pedig 3 méter széles szervizsávval, 45 fokos parkolási lehetőséggel. A déli szakasz kivitelezési munkálatai 2017. január második hetében megkezdődtek.