Az 5 legnagyobb budapesti fejlesztés 2016-ban

Sok minden történt a világban tavaly. Anglia megszavazta kilépését az Unióból, Amerika pedig igent mondott az iparmágnás Donald Trumpra, mindeközben pedig egy olimpia is lezajlott. Minket viszont az itt felsorolt fővárosi fejlesztések érintettek leginkább a tavalyi évben, amelyek még szebbé tették Budapestet.

Széll Kálmán tér

A leánykori nevén Moszkva térre hallgató budai terület régóta a város szégyenfoltja volt. Az egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontot szépen kigyomlálták és korszerűsítették. Bár elvileg 179 új fát is ültettek a térre, nagyon minik lehetnek, ugyanis egyszerűen lehetetlen őket észrevenni, így a végeredményül elénk táruló látvány nagyjából egy  ugyanolyan betondzsungel, mint amit eddig megszoktunk. De ne legyünk pesszimisták, legalább egy nagyon trendi és designos betonparkot kaptunk!

Fonódó villamos

Tekeredik a kígyó, és fonódik a villamos – a tavalyi év legnagyobb tömegközlekedési beruházása a budai villamosjáratok újragondolása, meghosszabbítása volt. Ennek köszönhetően a 17-es, a 19-es és a 41-es villamos már Óbuda és Újbuda között száguldozik (jó, ne túlozzunk), de mindenképp új utazási élményben lehet része mindenkinek, aki az alacsonypadlós villamosszerelvényekkel utazik.

Nehru part

A város egyik kevésbé központi része, a Nehru part is új formát nyert, hála a Tér Köz projektnek. Valljuk be, az építészeti jelenségként hibátlanul helytálló Bálna turistamágnesként csúfos kudarcot vallott. Mindez egészen a tavalyi felújításig volt igaz, amikor is a Nehru parton  szabadtéri kondipark, gördeszkapálya, számos sakkasztalok, pad és rendezettebb zöldövezet termett. Egészségünkre!

Ludovika Campus

A Ludovika felújítása még 2013-ban kezdődött, és a többéves munka gyümölcse lassan beérni látszik. Az új kollégiumi épület egészen pompásra sikerült (szinte bánjuk, hogy már nem vagyunk kollégisták), és a főépület is meglehetősen impozáns lett. Ám a speciális rendészeti oktatás és gyakorló blokk elkészítése még hátravan, csakúgy, mint az Orczy-park rendezése.

Central European University

Jó dolog lehet ma egyetemistának lenni, főleg, ha olyan klassz épületekben tanulhatunk, mint a CEU két felújított egysége. Szeptember közepén adták át a két ultamodernné feltuningolt épületet, melyek közül az egyik még műemlékvédelmi homlokzatát is megtartotta. A campusok szuperzöldek, szupermodernek – és valószínűleg szuper jó bennük tanulni is.