Idézetek az újévi fogadalomról

Gyakrabban jársz sportolni? Vagyis hogy pontosabban fogalmazzunk, elkezdesz sportolni? Egészséges(ebb) táplálkozás, álommeló és önmegvalósítás? Híres gondolkodók nem feltétlenül erre jutottak az újévvel kapcsolatban. Lássuk, hogy látják a fogadalom kérdését ismert szerzők és művészek. Humor, irónia és egy kis realitás következik.

„Mondanám, hogy boldog új évet, de nem boldog; ugyanaz mint az előző, csak hidegebb” – mondta Robert Clark, amerikai regényíró.

„Talán az újév meghozza a bátorságot, hogy korábban megszegd a fogadalmaidat! Az én tervem az, hogy ünnepélyesen lemondok minden erényről, micsoda (erkölcsi) győzelem, ha elbukom!” Aleister Crowley angol író nem fogad meg olyat, amit ne tudna betartani – így garantált a siker.

„Egy kivételes jövő csakis az okozott zűrzavar átalakulására épülhet rá, nem a felszámolására.” Craig D. Lounsbrough életvezetési tanácsadó ezt javasolja – érdemes hát elgondolkodni ezen.

„Nem fogadok meg semmit újévkor. A tervezgetés, alakítás, kritizálás és a szankcionálás mindennaposak nekem.” Anaïs Nin francia-kubai esszéíró gondolatával szerintem sokan egyetértenek: miért is kell bárminek a megfogadásával az év utolsó napjáig vagy a legelsőig várni?

„Az optimista azért marad fent éjfélig, hogy lássa az újévet. A pesszimista pedig azért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy vége a mostaninak.” Amolyan „félig üres vagy félig teli”-jellegű gondolat Bill Vaughn, amerikai újságírótól.

Az új év első napja… a bevált, megszokott idő arra, hogy megtedd a fogadalmaidat. Következő héten pedig elkezdheted kikövezni a pokol felé vezető utat, úgy mint eddig” – mondta Mark Twain, amerikai (újság)író és humorista.  Kíváncsi lennék egy olyan statisztikára, hányan „dobják” rövid időn belül a fogadalmaikat. Gyanítom, hogy sokan!

„Nehéz a jelenben, nevetséges a jövőben és lehetetlen a múltban élni. Semmi sincs messzebb, mint az elmúlt perc” – mondja Jim Bishop, amerikai szerző. És valóban. Éljünk a mának? Mennyire láthatunk és tervezhetünk előre a jövő tekintetében, amikor abban sem lehetünk biztosak, akár csak másnap mi fog történni?

„Aki megszegi egy fogadalmat, az gyenge, aki pedig fogadalmat tesz, az bolond” – F.M. Knowles, amerikai festőművész szerint legalábbis.

„Soha nem mond el előre másoknak mit fogadsz meg, mert így kétszer olyan nehéz lesz a teher” – mondta John Selden, angol jogász. És milyen igaz! Ha senki nem tudja, mit fogadtunk meg, csak mi tudjuk, hogy megszegtük!