5 lélegzetelállító tengerszem és bányató hazánkban, amit érdemes felfedezni

Számtalan igazán különleges természeti kincset rejt hazánk, melyek egytől egyig felfedezésre várnak. Bemutatunk most nektek néhány csodálatos tengerszemet és bányatavat, amelyekre az országot járva bukkanhattok rá. Fedezzétek fel az összeset!

Tarcali-bányató

Tokajtól alig negyedórányi autóútra, a Nagy-Kopasz-hegy lábánál található a gyönyörű türkizkék színű Tarcali-bányató. Sok-sok éven át andezitbányászatot folytattak a területen, ezért több kőfejtő és bánya is volt itt egykor, amelyek bezárta után a területet forrásvíz és csapadék töltötte fel – ennek köszönhetjük a bányató mai képét. Ha pedig már kellőképpen kigyönyörködtük magunkat, akkor érdemes felkerekedni és elsétálni az innen nem messze épült, 8,5 méter magas Áldó Krisztus-szoborhoz, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Fotó: Kerekes Norbert

Rudabányai-tengerszem

A Rudabányai tengerszem Borsod vármegye egyik legszebb térsége, egyben hazánk legmélyebb tavaként várja a kirándulókat. A területen működő bánya 1986-ban zárt be, az itt maradt medret pedig a csapadékvíz töltötte fel. A türkizkék víztükör látványa egészen mesebeli, ezt a hangulatot pedig csak még tovább fokozza a tavat körbeölelő szürke és vörös sziklák színe. A tó 80 méter szélességben, 300 méter hosszan nyújtózik el, mélysége pedig a 60 méterhez jár közel. A bányató környékén tanösvény kalauzol bennünket végig és hívja fel a figyelmet a lábunk előtt elterülő páratlan környezet szépségeire.

Fotó: Györkő Zsombor

Hegyesdi-bányató

A Balaton-felvidéktől egy karnyújtásnyira, Monostorapáti és Tapolca között rejtőzik Hegyesd aprócska települése, egy elbűvölő bányatóval. Az egykori kacsaúsztató kiszáradása után, az 1960-as években kezdtek dolomitot bányászni a területen, majd miután a bányászat abbamaradt, egy 8-10 méter mély gödör éktelenkedett itt, amelyet az évek alatt szépen lassan feltöltött a visszaszivárgó karsztvíz. Ebből lett a Hegyesdi-bányató, a partján tűzrakóhelyekkel, padokkal, asztalokkal és mosdóval rendelkező horgászparadicsom.

Fotó: Györkő Zsombor

Megyer-hegyi tengerszem

A Megyer-hegyi tengerszemet és környékét Magyarország egyik legszebb természeti csodájaként emlegetik, az egykori malomkőbánya pedig nemcsak izgalmas kirándulóhely, hanem földtani érdekességeket is rejteget. A bánya gödrében jelentős mennyiségű csapadékvíz gyűlt fel, aminek következtében megszűnt a termelés és 1907-ben be is zárták. Így született meg a mára népszerű kirándulóhely: a 6,5 méter mély, 4000 köbméter össztömegű, kék színben tündöklő, káprázatos tó. A tó önmagában impozáns látványt nyújt: a víztükröt 70 méter magas sziklafalak törik meg, a környék felfedezéséről pedig több túraútvonal is gondoskodik.

Fotó: Kerekes Norbert

Középbánya-tó, Salgótarján

Salgótarjántól északkeletre egy rendkívül különleges fennsíkra bukkanhatnak a túrázás szerelmesei. Ennek részét képezi a Középbánya-tó, amely nem csak esztétikailag, de a tó állatvilágának szempontjából is egyedülállónak számít hazánkban. A bánya pereméhez egy hosszú lépcsősoron juthatunk fel, amelynek tetejéről lenyűgöző kilátás fogad minket az alattunk elterülő gyönyörű bányatóra. A Középbánya-tó különlegessége, hogy a vize olyannyira tiszta, hogy még az Európában nem őshonos édesvízi medúzák is megélnek benne. A néhány centiméteres, átlátszó élőlények emberre ártalmatlanok, a vízminőség mellett pedig az átlagosnál magasabb hőmérséklete vonzotta őket a területre.

Fotó: Kovács Zoltán

Hűvös, vízparti kirándulóhelyek nyárra: