Lenyűgözően szép bányató rejtőzik a balatoni tanúhegyek ölelésében

A gyönyörű Balaton-felvidéktől egy karnyújtásnyira, Monostorapáti és Tapolca között rejtőzik Hegyesd aprócska, bájos települése, amely festői szépségű környezetben fekszik. A faluban található elbűvölő bányató igazi bakancslistás csodahely.

Fotó: Kerekes Norbert

Hegyesd neve nem gyakran jön szembe az emberrel, ha mégis, egészen biztos, hogy a Balaton-felvidék leghegyesebb tanúhegyével kapcsolatban emlegetik. Az alig 200 főt számláló falu területéhez tartozik ugyanis egy vulkáni bazaltkúp, melynek tetején a középkori hegyesdi vár romjaira bukkanhatunk. A faluból tanösvény vezet fel a Várhegyre, ahonnan meseszép panoráma nyílik a Tapolcai-medence vidékére.

Fotó: Kerekes Norbert

Mi most viszont Hegyesd másik kihagyhatatlan látnivalóját mutatjuk be nektek: a település fő utcája mögött húzódó csodaszép bányatavat. Az egykor itt található kacsaúsztató kiszáradása után, az 1960-as években kezdtek dolomitot bányászni a területen. Mikor a bányászat abbamaradt, egy 8-10 méter mély gödör éktelenkedett itt, amelyet az évek alatt szépen lassan feltöltött a visszaszivárgó karsztvíz.

Fotó: Kerekes Norbert

A bányatavat 2009-ben bízták a Hegyesdi Horgász Egyesület gondjaira, melynek köszönhetően mára egy hangulatos vízállásokkal, tűzrakóhelyekkel, padokkal, asztalokkal és mosdóval rendelkező, tiszta vizű horgászparadicsom várja itt a kikapcsolódni vágyókat. A nádasokkal körülölelt tóban főként keszegek és süllők akadnak a horgokra.

Fotó: Kerekes Norbert

A hegyesdi bányatóban tilos a fürdés, de a parton kellemes sétát tehetünk, a varázslatos tájban gyönyörködve. A várrommal összekötve remek, pár órás kirándulást ígér tehát a kevéssé ismert Hegyesd, Tapolcától mindössze 10 kilométerre.

Ismerd meg hazánk további csodálatos bányatavait: