Gyümölcsök másképp – RECEPT

Megállíthatatlanul közeledünk a nyár felé, amikor nemcsak a fák és virágok, de az asztalunkra kerülő ételek is egyre színesebbek, illatosabbak. Az ebben az időszakban érő gyümölcsöket érdemes minél frissebben fogyasztani – hiszen ekkor a legízletesebbek és a legvitamindúsabbak -, vagy eltenni télire akár fagyasztva, akár lekvárként, kompótként.

Bár az importált eper, málna és egyéb gyümölcsök néha olcsóbbak, mint hazai társaik, érdemes mégis az itthoni termést választani. A magyar termelőktől friss gyümölcsökhöz juthatsz, ugyanis a piacon áruló termelő sokszor aznap reggel szüreteli le terményét, melyet te már aznap hazaviszel a piacról!

Ha pedig véletlenül megpuhult volna néhány gyümölcs a nagy melegben, idd meg! Dobd be a turmixgépbe egy kis jéggel, a vitamint még kinyerheted belőle, ráadásul az élelmiszer-hulladékod is csökkentheted. Két könnyen elkészíthető, isteni finom receptet mutatunk be!

Könnyen variálható gyümölcsturmix

Hozzávalók:

  • 1 bögre friss gyümölcs
  • ½ bögre spenót, sóska vagy egyéb zöldség (elhagyható)
  • 1 bögre víz, jég, tej, tea vagy egyéb folyadék
  • 1 tk fűszer (vanília, gyömbér, fahéj, szerecsendió, stb.)
  • Ha szükséges, mézzel édesítheted, ha pedig krémesebbre szeretnéd, tegyél hozzá néhány evőkanál joghurtot vagy fagyit.

Elkészítés:

  • A hozzávalókat megmossuk, majd egy turmixgépben összekeverjük, és azonnal fogyasztjuk.
  •  Tippek a hozzávalók párosításához: eper-bazsalikom, áfonya-málna, zöld tea-málna-méz, őszibarack-szeder-fahéj, ribizli-cseresznye-vanília.

 

Eperlekvár

Hozzávalók: friss eper, cukor, bio citromlé és/vagy citromsav, pektin
Ízesítők: vanília és/vagy bio narancshéj

Elkészítés:

  • A folyamat rendkívül egyszerű. Mindenek előtt készítsük elő az üvegeket: mossuk el őket kézzel vagy mosogatógépben.
  • Ezután csírátlanítsuk őket: egy magas falú tepsibe öntsünk 2 ujjnyi forrásban lévő vizet, és ebbe állítsuk bele az üvegeket. Tető nélkül 120-150 fokos sütőben csírátlanítjuk.
  • Mi 10 kiló eperhez 1 kiló cukrot használtunk, de ez függ a gyümölcs savasságától és az ízlésünktől, ezért érdemes kóstolgatni. Vaníliával ízesíthetjük, 10 kilóhoz 2-3 vaníliarúd vagy bourbon vaníliás cukor kerül. A tartósítás és a szín miatt 1 bio citrom leve vagy egy fél tk citromsav kerül bele. A pektint a használati utasítás szerint adagoljuk és használjuk.
  • A titok a főzési időben van, igyekezzünk forrástól számítva maximum 15 percig főzni, hogy a színe élénk maradjon. Ezután töltsük rögtön forró üvegekbe. A kupakokat csavarjuk rá, fordítsuk meg, és 5 percig hagyjuk így, fejjel lefelé az üveget. Ezután tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk úgy pár órára.

 A receptekért köszönet a Felelős Gasztrohősnek!