Az ősz beköszöntével könnyen előfordulhat, hogy borús, esős napra ébredünk, ilyenkor pedig szükségünk lehet egy szívet-gyomrot melengető édességre, amely vaníliás, sült diós illatával a kinti időjárást kompenzálva szó szerint bearanyozza napunkat. A kelt tészta igényel némi időt, de megéri elkészíteni ezt a mindenki által ismert kedvencet. A májusi eső aranyat ér, az októberi is, csak galuska formájában!
Hozzávalók (kb. 8 adaghoz)
A tésztához
- 600 g finomliszt
- 25 g friss élesztő (vagy egy zacskó instant)
- 350 ml tej
- 50 g lágy vaj
- 150 g cukor
- 1 tojás
- csipet só
A forgatáshoz
- 250 g darált dió
- 125 g cukor
- 100 g vaj vagy étolaj
A sodóhoz
- 1 liter tej
- 6 tojássárgája
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 100 g cukor
- fél zacskó (20 g) vaníliás pudingpor
Elkészítés
- A tésztához felfuttatjuk az élesztőt. Ehhez 150 ml tejet langyosra melegítünk, beleszórunk egy evőkanálnyi cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. Fontos, hogy szobahőmérsékletű élesztővel dolgozzunk! Míg várjuk az élesztő megindulását, a tészta többi hozzávalóját – a vaj kivételével – egy nagyobb tálba mérjük.
- Mikor az élesztőnk felfutott, a többi alapanyaghoz adjuk, és kb. 10-15 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. A dagasztási idő 1/3-ánál a lágy vajat is hozzáadjuk. Mikor már szép sima, hólyagos a tésztánk, letakarjuk, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Mialatt a tésztánk növekszik, elkészítjük a vaníliasodót. Ehhez felteszünk melegedni 800 ml tejet egy lábasban. Egy nagyobb keverőtálba mérjük a pudingport és a cukrokat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és a maradék 200 ml tejjel simára keverjük. Mikor a tej már meleg, de még nem tűzforró, hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez.
- A sodóalapot visszaöntjük a lábasba, és alacsony lángon, folyamatos kevergetéssel besűrítjük. Ne főzzük túl a sodót, mert könnyen rántottát csinálhatunk belőle! Ízlés szerint készíthetjük több vagy kevesebb cukorral is.
- Mikor a tésztánk megkelt, a sütőt előmelegítjük 175 fokra. A forgatáshoz a darált diót összekeverjük a cukorral, a vajat pedig felolvasztjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel kb. másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval nagyobb galuskákat készítünk belőle.
- A darabokat egyesével megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a cukros dióban, és egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ha minden darabbal elkészültünk, letakarjuk és 30 percig kelesztjük, majd az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A langyos diós galuskákat tányérra rakjuk, és bőségesen meglocsoljuk a vaníliasodóval.
A receptet köszönjük Gál Melániának!