A hűsítő desszert a 19. század végén került be először a szakácskönyvekbe, és míg akkor egy hideg, fűszeres előételt hívtak így, mára már a hasonló technikával készült édes változatát értjük a kifejezés alatt. A parfé nagy előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, illetve rengeteg hozzávalóval lehet ízesíteni.
Hozzávalók
- 100 g fehércsokoládé
- 3,5 dl + fél dl habtejszín (minimum 30%-os)
- fél vaníliarúd
- 300 g málna
- 50 g cukor
- fél dl víz
- 30 g pisztácia (pörkölt, sótlan)
Elkészítés
- 200 g málnát felteszünk főni a cukorral, a fél vaníliarúd kikapart magjával és a vízzel. Forrástól számítva még kb. 4-5 percig főzzük, majd miután levesszük a tűzről, egy szita segítségével átpasszírozzuk. Amennyiben nem zavarnak a málnamagok, ezt a lépést ki is hagyhatjátok. Ezután félretesszük hűlni.
- A fehércsokira ráöntjük a fél dl tejszínt, majd vízgőz felett összeolvasztjuk őket. Ezután ezt is félretesszük hűlni. A pisztáciát durvára vágjuk, egy kis adagot pedig félreteszünk a díszítéshez.
- A 3,5 dl habtejszínt közepesen kemény habbá verjük, a málnapürét hozzákeverjük a lehűlt fehércsokihoz, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Ha márványos hatást szeretnétek elérni, ne keverjétek össze teljesen homogénné a krémet.
- Egy 1-1,5 literes hosszúkás sütőformát folpackkal kibélelünk, figyelve arra, hogy ne maradjon ki kis rész sem, majd először beleadagoljuk a krém felét. Ezt megszórjuk a pisztáciával, illetve a maradék málnaszemekkel (a díszítéshez 5-6 szemet tegyünk félre). Ezután erre rásimítjuk a krém másik felét és kicsit megütögetjük, hogy a légbuborékok eltűnjenek belőle. Ezután az egészet lefedjük fóliával, és mininum 4 órára mélyhűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy egész éjszakát állni hagyjuk.
- Miután megfagyott, kiborítjuk a formából, leszedjük a fóliát, és a félretett pisztáciadarabokkal és málnaszemekkel tálaljuk.
Tipp: Ha szeretnétek, csokidarabokkal, kekszdarabokkal vagy egyéb magvakkal színesíthetitek a parfét, extrémebb íz érdekében pedig az alapreceptet próbáljátok ki sós pisztáciával!
A receptet köszönjük Gál Melániának!