A nagyböjt végéhez közeledve ideje napirendre tűzni a húsvéti menü összeállítását, a sonka, a kaszinótojás és a torma mellől pedig a kalács sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Utánajártunk, honnan is ered a húsvéti kalácsfogyasztás hagyománya és két receptet is megmutatunk, amelyekkel garantált sikert arathattok majd a családi ebéden.
A kalács pontos eredete nem teljesen tisztázott, bizonyos teóriák szerint az ősi áldozati ételek maradványa, melyek a bőséget, a jólétet és az életet jelképezik, míg más elméletek a zsidó hagyományokkal és az utolsó vacsora történetével kötik össze. A Jézus elfogatását és keresztre feszítését megelőző estén Jézus és tizenkét tanítványa együtt fogyasztották el az utolsó közös pászkavacsorát (pászka: kovásztalan kenyér), és a Biblia szerint Jézus ekkor mondta a kenyérre és a borra, hogy az ő teste és vére, ami a mai napig nagy jelentőséggel bír a keresztények körében. A magyar néphagyomány szerint pedig akkor alakult ki a húsvéti kalácssütés szokása, amikor a böjt alatt még tilos volt a tej és a tojás fogyasztása, így a böjtidőszak végén ezzel a két alapanyaggal tuningolták fel a szokásos kenyeret, így megszületett a kalács receptje.
A kalács több mint hat évszázada képezi részét a magyar parasztkonyhának neves eseményekkor, legyen szó lakodalomról, karácsonyról vagy húsvétról, a családok lelkesen készítették az ünnepi pékárut a mindennapos házi kenyér mellett. Az elkészítésére általában nagypénteken vagy nagyszombaton került sor, hogy a vasárnap reggeli húsvéti misére már mindenki a remekművével érkezhessen, és a szertartás során a pap megáldhassa őket.
Természetesen, a kalácsok formája, fonása és ízesítése tájegységenként változó, van, ahol a szokásos forma helyett kerek vagy gyűrűalakút készítenek, illetve különböző földi jóval is ízesíthetik: a mákos, diós, kakaós, csokis, mazsolás és lekváros kalácsok is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ezek mellett az extrábbnak mondható kalácskreációk mellett van, ahol éppen a pékáru leegyszerűsített változata terjedt el: több helyen ugyanúgy készítik, mint a kenyeret, csak jobb lisztet használnak hozzá.
A hosszú múltra visszanyúló kelt tészták elkészítésétől még mindig sokan ódzkodnak, hiszen sok apróságra kell figyelni, hogy tényleg tökéletes végeredményt kapjunk. A lelkes kezdőkre és a sütésben jártasakra is gondolva, két garantáltan sikert arató recepttel készültünk nektek, amelyekkel büszkén villoghattok a húsvéti asztalnál!
Biztos sikerélmény kezdők számára: A klasszikus háromfonásos kalács
Hozzávalók
Tésztához:
- 250 g finomliszt
- egy csipet só
- 40 g olvasztott vaj
- 40 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 150 ml tej
- 10 g élesztő
- fél teáskanál kristálycukor
Kenéshez:
- 1 tojás
- fél dl tej + 1 evőkanál cukor (csak akkor, ha édes étel mellé tálaljuk)
A fonott kalács elkészítése
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben fél teáskanál kristálycukorral körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk. Eközben egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a porcukrot, a maradék tejet és a tojássárgáját.
- A felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és elkezdjük dagasztani. Amikor összeállt a tészta, beleöntjük az olvasztott langyos vajat is, majd az egészet simára dagasztjuk összesen körülbelül 10-15 perc alatt (ezt kézzel és géppel is megtehetjük).
- A kidagasztott tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, folpackkal vagy konyharuhával letakarjuk, és körülbelül 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és három egyforma részre osztjuk. Ezekből gombócokat formálunk, és letakarva még 10 percig hagyjuk kelni őket.
- A gombócokból körülbelül 30-35 cm hosszú rudakat sodrunk, a végeket összecsippentjük, és hármas fonással összefonjuk őket. A másik végét szintén összecsippentjük.
- A fonatot óvatosan, de határozott mozdulatokkal egy jól kivajazott sütőformába helyezzük és körülbelül még 15-20 percig tovább kelesztjük. (Ha nem formában sült kalácsot szeretnénk, ez tökéletesen kivitelezhető egy sütőpapíros tepsin is.)
- A megkelt kalácsot megkenjük a felvert tojással és 190 fokon 10 percig sütjük, majd 175 fokra csökkentve a hőmérsékletet még további 20-25 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a kalácsot langyos, cukros tejjel megkenegetjük, hogy fényesebb legyen.
- A klasszikus háromfonásos kalács tökéletes kísérője a húsvéti sonkának, de különböző házi lekvárral is isteni finom.
Ha új szintre emelnéd a tudásod: Mákvirág
Hozzávalók
Tésztához:
- 400 g finomliszt
- 100 g rétesliszt
- 40 g élesztő
- 350 ml langyos tej
- 2 evőkanál olaj
- 50 g porcukor
- egy csipet só
Töltelékhez:
- 80 g vaj
- 125 ml tej
- 250 g darált mák
- 130 g kristálycukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 evőkanál baracklekvár
- fél citrom reszelt héja
- 50 g mazsola (opcionális)
Kenéshez:
- 1 tojás
- 1 dl tej
- másfél evőkanál cukor
A mákvirágkalács elkészítése
- Az élesztőt körülbelül 1,5 dl langyos tejben egy teáskanál kristálycukorral körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A kétfajta lisztet beleszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a maradék langyos tejet, a felfuttatott élesztőt és az olajat.
- Körülbelül 10-15 perc alatt simává dagasztjuk és enyhén olajozott tálban letakarva körülbelül 30-40 percig kelesztjük.
- Miközben kel a tésztánk, elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban összemelegítjük a vajat, a tejet a cukrot és a vaníliás cukrot. A darált mákot ezzel leforrázzuk, majd hozzáadjuk a baracklekvárt és a citromhéjat (itt mehet bele a mazsola is).
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és egy 35×45 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd óvatosan és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket.
- A tésztát a bejglihez hasonlóan feltekerjük, egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a két végét levágjuk. Ezután koszorút formálunk belőle, különösen fontos, hogy jól összeillesszük a két végét.
- Egy éles késsel egymástól körülbelül két ujjnyi távolságra bevágjuk a koszorúnkat és az így kapott részeket kifordítjuk (a lényeg, hogy a képen látható formát kapjuk).
- A koszorút még 20 percig kelesztjük, majd lekenjük egy felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. A sütés vége előtt 10 perccel a kalácsot langyos, cukros tejjel megkenjük, majd készre sütjük.
Fogyasszátok egészséggel!
A recepteteket köszönjük Gál Melániának!