Az ünnepek közeledtével egyre többen jutunk arra a véleményre, hogy az ünnepi asztal egyik legszebb dísze a bor. Évről évre növekszik az érdeklődés a jó borok iránt, így megkértük Almási Ádám sommelier-t, a Flaska Borbár üzletvezetőjét, írjon nekünk pár sorban arról, milyen borokat érdemes párosítanunk a karácsonyi menü legízletesebb fogásai mellé.
Halászlé
Készíthetjük a szegedi vagy a bajai változatot, a halászlé lényege mindig a paprika, ezért mindenképpen egy sillert ajánlanék mellé. A Kékhegy Pince Mátrai Siller Piroska 2019-es bora például remek választás lehet, de akár egy könnyű vörösbor is, amilyen Csutorás Ferenc Egri Kadarka 2019-es palackja, jól passzolhat a halászlé ízvilágához.
Rántott hal
Borválasztásnál, a rántott hal esetében figyelembe kell vennünk, hogy a fogás bő olajban sül, így viszonylag magas alkoholtartalmú fehérbort ajánlanék mellé. A Kohári Pincészet Egri Tramini 2018-as palackjával és annak 16,5%-os alkoholtartalmával például nem lőhetünk mellé.
Töltött káposzta
Ha töltött káposzta, akkor ahány ház, annyi szokás: igen hosszú az elkészítési módok listája, de abban megegyezhetünk, hogy egy tartalmas ételről van szó. Ha a töltött káposzta savanyú káposztából készül, fröccsöt érdemes hozzá fogyasztani, mivel a bor önmagában nehezen tudna érvényesülni az intenzív ízek mellett. Édes káposzta esetében jöhet a rosé! Az ünnepi asztalra a Kékhegy Pince Mátrai Szürkebarát Rosé 2019-ét ajánlom, amely azért izgalmas választás, mert fehér szőlőfajtából készítik, mégis roséként fogyasztjuk. A szürkebarát ugyanis azon kevés fehér szőlő közé tartozik, amelynek héjában magas a színanyagtartalom, így, ha a vörösborok előállításához is alkalmazott héjon áztatás technológiájával készül a bor, színében kellemes lazacszín és narancspír bontakozik ki.
Kellemes ünnepeket és finom borokat kívánok mindenki asztalára!
Üdvözlettel,
Almási Ádám sommelier
A felsorolt borok megvásárolhatók a Flaska Borbárban (1094 Budapest, Tompa u. 17/b), ahol igény szerint karácsonyi borcsomagokat is összeállítanak nekünk.