Nyár nem létezhet lecsó nélkül, amit ahány ház, annyi szokás módjára ezerképpen készíthetünk. Én most omlós pitetésztába töltöttem, a paprika-paradicsom mellé pedig padlizsánt is kockáztam a zöldséges raguba. Mivel nagyon szeretem a mediterrán fűszerezést, ezért kakukkfűvel tettem még finomabbá az ízeket. Lecsót a pitébe!
Hozzávalók
(egy kb. 24 cm átmérőjű kerek, kivehető aljú piteformához vagy 4 egyszemélyes formához)
A tésztához:
20 dkg liszt
12 dkg vaj + a forma kikenéséhez
1 tojás
1 csipet só
kevés hideg víz
A töltelékhez:
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
3 nagy lecsópaprika
35 dkg hámozott, húsos paradicsom
1 közepes méretű, zsenge padlizsán
15 dkg szárazkolbász
só, őrölt fekete bors
5-6 ág kakukkfű
Elkészítés
1 A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, összegyúrjuk, közben annyi hideg vizet öntünk bele, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.
2 Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a megpucolt, nagyobb kockákra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk fűszerpaprikával, alaposan elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.
3 Hozzáadjuk a megmosott, felkarikázott paprikát, a kockázott paradicsomot, és a megmosott, szintén felkockázott padlizsánt (ha nem zsenge padlizsánból készítjük, előtte mindenképpen sózzuk be fél órára!). Belekarikázzuk a kolbászt, sóval, borssal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük, majd közepes lángon, kevergetve félpuhára főzzük a zöldségeket.
4 A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd kibéleljük vele a kivajazott formát. Alját megszurkáljuk villával, sütőpapírt borítunk rá, majd feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 8 percre. Ezt követően eltávolítjuk a babot a papírral együtt, az elősütött tésztára halmozzuk a zöldségragut, és visszatoljuk a sütőbe további 20 percre.
5 A formában hagyjuk langyosra (vagy teljesen hidegre) hűlni, csak ezután szeleteljük fel.
Az Ízes Élet gasztrobloggerének, Csigó Zitának receptje. További recepteket ITT találsz.