Ellenállhatatlanul finom nyári desszert: Málnakrémes-mákos rolád (recept)

A nyár berobbanásával hoztunk egy szezonális, mégis különleges finomságot, ami izgalmas ízvilágával és mutatós külsejével garantáltan mindenkit levesz a lábáról.

Fotó: Gál Melánia // Még több csodás süteményért látogassatok el a gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

A piskótához:

  • 5 tojás
  • 125 g cukor
  • 90 g liszt
  • 125 g darált mák
  • 5 g sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 ek. víz

A sziruphoz:

  • 150 ml víz
  • 2 ek. cukor
  • fél citrom héja

A málnakrémhez:

  • 200 g málna
  • 110 g cukor
  • 100 ml víz
  • 20 g vaníliás pudingpor + 30 ml víz
  • 300 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 10 g zselatinpor + 40 ml víz

A díszítéshez:

  • pár szem málna

Elkészítés:

1. Első lépésként előmelegítjük a sütőt 170 fokra és egy kb. 31×36 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

2. A piskótához a lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sütőport és a mákot, a tojásokat pedig szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd beleforgatjuk a tojások sárgáját és a vizet, végül a mákkal összekevert lisztet is több lépésben hozzákeverjük. A tésztát egyenletesen elkenjük a tepsiben és kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a piskótát, mert törni fog!

3. A sziruphoz a vizet néhány percig forraljuk a cukorral, majd belereszeljük a fél citrom héját és félretesszük.

4. A krémhez a málnát egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vizet és felforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük és egy kislyukú szitán átszűrjük. A pudingport kikeverjük a 30 ml vízzel és besűrítjük vele a málnavelőt, majd langyosra hűtjük.

5. A tejszínt habbá verjük és félretesszük. A zselatinporhoz hozzáadjuk a 40 ml vizet, pár perc után felmelegítjük és belecsurgatjuk a málnakrémbe, majd a tejszínhabot is beleforgatjuk.

6. A kihűlt piskótát meglocsoljuk a sziruppal, majd rákenjük a krém felét és pár percre hűtőbe tesszük, hogy a krém kissé megkössön, majd feltekerjük a tésztát és minimum 4 órára hűtőbe tesszük.

7. Ha kellőképp összeállt a roládunk a külsejére kenjük a maradék krémet és friss málnával díszítjük.

A recepteket köszönjük Gál Melániának.

Próbáljatok ki egy hűsítő málnás sütit is: