Karácsonykor a halászlé, töltött káposzta és bejgli triumvirátusa mellett kiemelkedő szerepet kapnak a hagyományos magyar sütemények is, amelyek közül igazán előkelő helyen szerepel a zserbó. Ezért is készítettünk egy zserbó ízesítésű babkát, ami nagyrészt csak ünnepélyes külsejében tér el a hagyományos zserbótól.
Hozzávalók
A tésztához:
- 310 g liszt
- 25 g élesztő
- 50 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 160 ml tej
- 50 g lágy vaj
A töltelékhez:
- 120 g darált dió
- 70 g cukor
- 8 ek. baracklekvár
- 50 g étcsoki
A kenéshez:
- 50 ml tej
- ½ ek. cukor
- ½ zacskó vaníliás cukor
A szóráshoz:
- pár szem dió
Elkészítés
- Első lépésként elkészítjük a babka tésztáját, amihez a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és 1 teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezután az összes többi hozzávalóval együtt szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Mindeközben előkészülünk a töltelékkel: a dióhoz keverjük a cukrot, az étcsokit pedig apróra vágjuk.
- Amikor megkelt a tésztánk, lisztezett felületen kb. 30×40 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukros dióval és a csokival, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Ezután egy éles késsel hosszában kettévágjuk, és az így kapott két tésztacsíkot összetekerjük, úgy, hogy a töltelékes fele legyen felfelé.
- A fonatból kört formázunk, és a két végét alaposan összeillesztjük, hogy megmaradjon a koszorúformánk, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük.
- Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A kenéshez feloldjuk a cukrokat a tejben, a szóráshoz pedig durvára aprítunk pár szem diót.
- A megkelt tésztakoszorút lekenjük a cukros tejjel és megszórjuk a darabolt dióval, majd kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A zserbós babkát kihűtjük, és szeletelve tálaljuk.
A receptet köszönjük Gál Melániának.