Zserbós babka, megszokott íz új köntösben (recept)

Karácsonykor a halászlé, töltött káposzta és bejgli triumvirátusa mellett kiemelkedő szerepet kapnak a hagyományos magyar sütemények is, amelyek közül igazán előkelő helyen szerepel a zserbó. Ezért is készítettünk egy zserbó ízesítésű babkát, ami nagyrészt csak ünnepélyes külsejében tér el a hagyományos zserbótól.

Fotó: Gál Melánia // Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 310 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 160 ml tej
  • 50 g lágy vaj

A töltelékhez:

  • 120 g darált dió
  • 70 g cukor
  • 8 ek. baracklekvár
  • 50 g étcsoki

A kenéshez:

  • 50 ml tej
  • ½ ek. cukor
  • ½ zacskó vaníliás cukor

A szóráshoz:

  • pár szem dió

Elkészítés

  1. Első lépésként elkészítjük a babka tésztáját, amihez a tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és 1 teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk. Ezután az összes többi hozzávalóval együtt szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, 45-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Mindeközben előkészülünk a töltelékkel: a dióhoz keverjük a cukrot, az étcsokit pedig apróra vágjuk.
  3. Amikor megkelt a tésztánk, lisztezett felületen kb. 30×40 centis téglalappá nyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukros dióval és a csokival, majd feltekerjük, mint egy bejglit. Ezután egy éles késsel hosszában kettévágjuk, és az így kapott két tésztacsíkot összetekerjük, úgy, hogy a töltelékes fele legyen felfelé.
  4. A fonatból kört formázunk, és a két végét alaposan összeillesztjük, hogy megmaradjon a koszorúformánk, majd letakarva 30-40 percig kelesztjük.
  5. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A kenéshez feloldjuk a cukrokat a tejben, a szóráshoz pedig durvára aprítunk pár szem diót.
  6. A megkelt tésztakoszorút lekenjük a cukros tejjel és megszórjuk a darabolt dióval, majd kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
  7. A zserbós babkát kihűtjük, és szeletelve tálaljuk.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha tortát is készítenétek karácsonyra: