5 mesés arborétum és füvészkert szerte az országban, ahol hangulatos őszi sétát tehetünk

Az ország több pontján is tiszteletét tette már az ősz és lépten-nyomon látni már a fák itt-ott színesedő lombkoronáját. Ha természetközeli kikapcsolódásra vágytok egy őszi hétvége alkalmával, megcsodálnátok a természet őszbe hajlását, mesés arborétumok és füvészkert vár rátok.

Alcsúti Arborétum, Alcsútdoboz

Ha egy őszi hétvége alkalmával magatok mögött hagynátok a fővárost, a Budapesttől mindössze 40 km-re található Alcsúti Arborétumban kedvetekre kirándulhattok. A Csaplári-erdő ölelte helyszín mind az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek, mind pedig a természetben feltöltődni vágyóknak remek választás az év bármely szakában. Így van ez ősszel is, amikor a színesedő falevelek látványában gyönyörködve fedezhetitek fel a kert látnivalóit, régmúlt, romantikus romoktól kezdve, kápolnán át egészen az arborétum szívében található Klotild-szigetig.

8087 Alcsútdoboz, Kastély 2. | Weboldal | Facebook

Fotó: alcsuti-arboretum.hu

Budakeszi Arborétum

Nem kell messzire menniük a fővárosban élőknek a Budakeszi Arborétum esetében sem, ahol csakugyan tiszteletét tett már az ősz. Az egyre színesedő falevelek, színek borította arborétum az évszakhoz alkalmazkodva októbertől 17 óráig várja a látogatókat péntektől vasárnapig. Nem túlzás azt mondani, hogy a Budakeszi Arborétum amolyan nyugalom szigete, ahol jó a természetben eltölteni egy kis időt a nyüzsgő nagyvárosi lét után. Ha szeretnétek feltöltődni, a természetben kikapcsolódi, látogassátok meg ősszel az arborétumot, ahol egyúttal tematikus események és programok is várnak rátok.

2092 Budapest, Erzsébet puszta | Weboldal | Facebook

Fotó: Budakeszi Arborétum Facebook

Szarvasi Arborétum

Generációk áldozatos munkájának bizonyítéka a Szarvasi Arborétum, mely mára Magyarország legnagyobb arborétumainak egyike. A családi kertből és ligetből idővel arborétummá gazdagodó helyszín napjainkban is fa- és növényritkaságok kitüntetett helyszíne, ahol ténylegesen magunkba szívhatjuk a természet minden rezdülését és az ősz hangulatát. Az arborétumban vezetett túrákon éppúgy megismerhetitek a kert történetét és a különböző fajokat, mint az egyénileg teljesíthető többféle körtúra alkalmával. A minden tekintetben gazdag arborétum nemcsak növényekben, de rovarokban és madarakban éppúgy bővelkedik, érdemes őket is felfedezni a hangulatos őszi barangolás során.

5540 Szarvas, I. kk. 9. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Szabados Lászlóné Gyöngyi

Szegedi Füvészkert

Ha esemény- és élménydús kikapcsolódásra vágytok és egyúttal az ősz színeibe burkolóznátok, a Szegedi Füvészkert páratlan hangulattal vár benneteket. A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó füvészkert az elmúlt kicsivel több mint száz évben kiváló szakemberek munkájának eredményeként egy sokoldalú, változatos és minden igényt kielégítő városi nevezetességgé vált. A folytonosan fejlődő, gazdagodó gyűjtemény az év minden szakában élményt nyújt az ide érkezőknek, legyen szó a nyári lótusz- és levendulavirágzásról, a rózsakertről és a mesés orchideaházról, valamint az ősszel esedékes szezonális programokról.

6726 Szeged, Lövölde út 42. | Weboldal | Facebook

blank
Fotó: Tóth Judit/Szeged Tourinform Facebook

Kámoni Arborétum, Szombathely

Őszi ruhába öltözve várja a látogatókat a szombathelyi Kámoni Arborétum is, az ország legnagyobb fenyő-, rododendron és azáleagyűjteményének otthona. Ha épp az ország nyugati csücskében jártok vagy oda terveztek őszi kiruccanást, semmiképp se felejtsétek el felkeresni az arborétumot, aminek minden szegelete sétára és kikapcsolódásra invitál. Az őszi séta alkalmával nemcsak játékos keretekbe foglalt új ismeretekre tehettek szert, de az Öreg-tó partján röviden megpihenve szemügyre vehetitek, milyen csodás környezet született az elmúlt több mint 150 év alatt.

9700 Szombathely, Szent Imre herceg utca 84/B | Facebook

blank
Fotó: Kámoni Arborétum Facebook

Szemet gyönyörködtető látnivalóból a Dunakanyarban sincs hiány: